Za víťaza prezidentských volieb v Indonézii sa vyhlásili obaja súperi

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 10:15 • 2 min
Za víťaza prezidentských volieb v Indonézii sa vyhlásili obaja súperi

JAKARTA - Stredajšie prezidentské voľby v Indonézii sa skončili vyhlásením víťazstva oboch kandidátov, ktorými sú jakartský guvernér Joko Widodo a Prabowo Subianto, politik spojený s érou dlhoročného diktátora Suharta.

slovakia

left justify in out

Podľa troch najuznávanejších prieskumov má navrch Widodo s 52 percentami hlasov, Subianto však vyhlasuje, že iné údaje dokazujú opak. Populárny Widodo známy pod prezývkou Jokowi vyzval svojich podporovateľov, aby sa do zverejnenia oficiálnych výsledkov zdržali oslavovania, keďže by to mohlo vyústiť do násilia.

 

Jakartského guvernéra nominovala do volieb opozičná Indonézska demokratická strana zápasu (PDI-P), ktorá zaznamenala úspech v aprílových parlamentných voľbách. Widodo bol už dávnejšie považovaný za favorita, pričom je zároveň prvým kandidátom v priamych prezidentských voľbách, ktorý nemá nijaké väzby na Suhartov režim v rokoch 1966 až 1998. Predpokladá sa, že zrátanie všetkých hlasov potrvá približne dva týždne. 

 

Indonézia s 240 miliónmi obyvateľov je najväčšou ekonomikou juhovýchodnej Ázie a zároveň najľudnatejšou moslimskou krajinou sveta. Parlamentné i prezidentské voľby sú považované za pozoruhodný výkon aj vzhľadom na skutočnosť, že je to pomerne mladá demokracia. Terajšiemu prezidentovi Susilovi Bambangovi Yudhoyonovi, ktorý úraduje od roku 2004, ústava nedovoľuje uchádzať sa o tretie funkčné obdobie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona