Za viac než milión eur chcú rekonštruovať tri vládne vily

NETKY.SK • 18 August 2013, 12:07 • 2 min
Za viac než milión eur chcú rekonštruovať tri vládne vily

BRATISLAVA - Podľa analytika INESS Radovana Ďuranu je otázne, či majú v čase šetrenia daňoví poplatníci platiť vládne rekreačné zariadenia

slovakia

left justify in out

Úrad vlády chce investovať viac než milión eur do rekonštrukcie troch vládnych ubytovacích zariadení. Vilu Agra v Trenčianskych Tepliciach chcú opraviť za zhruba 270-tisíc eur, penzión Kamzík v Starom Smokovci za približne 404-tisíc eur a zariadenie v Banskej Bystrici za 413-tisíc eur. Na rekonštrukcie budov, ktoré spravuje úrad vlády, vyhlásili tri verejné obstarávania.

Fasáda starej i novej budovy v Trenčianskych Tepliciach je rozpraskaná a opadáva. Zákazka teda zahŕňa opravu fasády na starej aj novej budove, opravu strechy nad bazénom, rekonštrukciu areálu pred budovou, vybudovanie besiedky, spevnenie plochy a výsadbu zelene. "Je potrebné presunúť parkovisko k oploteniu, vysadiť zeleň, postaviť besiedku, nový plot, priestor na ležadlá a vymeniť prípojku plynu v areáli," uvádza sa v oznámení o vyhlásení verejného obstarávania. Penzión Kamzík v Tatrách je národnou kultúrnou pamiatkou, preto je podľa oznámenia o obstarávaní nutné v maximálnej možnej miere zachovať jeho autentický architektonický výraz a detaily a prvky interiéru a exteriéru. Na budove vymenia strešnú krytinu, zrekonštruujú WC a kúpeľne, okolo pozemku postavia plot a vymenia potrubia pre teplú a studenú vodu. Najnákladnejšia bude oprava budovy v Banskej Bystrici. Ubytovacie zariadenie chcú zatepliť, rekonštruovať kúpeľne a WC a vymeniť elektrické rozvody v celom objekte. 

Úrad vlády podľa stránky zrušenej Správy zariadení Úradu vlády SR spravuje okrem týchto troch objektov ešte ďalších šesť účelových zariadení, napríklad v Košiciach, Ždiari, na Štrbskom Plese či v Bratislave. Bývalé vedenie úradu vlády pred dvoma rokmi informovalo, že všetkých deväť účelových zariadení ročne produkuje stratu viac ako jeden milión eur. V novembri 2011 vláda Ivety Radičovej rozhodla o predaji či prenájme niektorých objektov, nakoniec sa tak nestalo, keďže Radičovej vláda padla. Úrad vlády od utorka neodpovedal na otázky agentúry SITA, či sa budú rekonštruovať aj ďalšie zariadenia a aké sú v súčasnosti náklady na ich údržbu. 

Analytik Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií (INESS) Radovan Ďurana si myslí, že vláda nedostatočne informuje o využívaní zariadení predstaviteľmi vlády. Ak hotely a vily skutočne využíva vláda napríklad počas svojich výjazdov, zariadenia majú podľa Ďuranu svoje opodstatnenie. "Ak to však využívajú vládni úradníci a ich rodiny alebo sa to využíva na rôzne školenia, nevidíme význam, aby v čase vysokých deficitov a v čase, keď sa zvyšuje daňové zaťaženie, aby tieto rekreačné zariadenia platili daňoví poplatníci," povedal Ďurana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies