Za vedenie účtu vo vzdelávacom fonde sa nebude platiť

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 12:48 • 2 min
Za vedenie účtu vo vzdelávacom fonde sa nebude platiť

BRATISLAVA - Študenti a učitelia, ktorí dostanú pôžičky z nového Fondu na podporu vzdelávania, nebudú platiť poplatok za vedenie úverového účtu. Opozícii sa to podarilo presadiť do novely zákona o bankách, ktorú dnes definitívne schválili poslanci.

slovakia

left justify in out

Oslobodenie od tohto poplatku sa vlani neúspešne snažil presadiť poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý pri schvaľovaní zákona o novom pôžičkovom fonde, ktorý od januára nahradil doterajšie dva - Študentský pôžičkový fond a Pôžičkový fond pre začínajúcich pedagógov. Napokon s týmto návrhom súhlasil aj minister financií Peter Kažimír a návrh prešiel už na výboroch, v pléne to prešlo aj hlasmi vládnej väčšiny. 

Nový Fond na podporu vzdelávania bude poskytovať pôžičky pre študentov a učiteľov, prvé žiadosti by mal začať prijímať v polovici tohto roka. Pri žiadosti o pôžičku budú mať prednosť študenti, ktorí poberajú sociálne štipendium alebo dávky v hmotnej núdzi. Až po nich nasledujú študenti s lepšími študijnými výsledkami. Prednosť majú aj denní študenti pred externými. Zákon o fonde rozširuje okruh žiadateľov o pôžičku pre pedagógov. Okrem začínajúcich učiteľov o ňu môžu žiadať aj doktorandi, vysokoškolskí učitelia a výskumní a umeleckí pracovníci vysokých škôl. 

Súčasne sa uvoľňujú podmienky pre fond, keďže sa zrušili pôvodné pevne stanovené výšky pôžičiek pre študentov. V prípade pedagógov bude suma poskytnutých pôžičiek najviac 30-tisíc eur. Výška úrokovej sadzby pôžičiek nebude môcť prekročiť hranicu 4,5 percenta ročne, čo má v budúcnosti zabrániť možnému zdražovaniu pôžičiek pre dlžníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies