Za vakcíny si priplatíme. Farma firmy ženú ceny očkovacích látok nahor

NETKY.SK • 1 August 2021, 17:07 • 2 min
Za vakcíny si priplatíme. Farma firmy ženú ceny očkovacích látok nahor

BRUSEL - Americko-nemecké konzorcium Pfizer/BioNTech a americká spoločnosť Moderna predajú svoje vakcíny do Európskej únie o niečo drahšie, ako boli nastavené ceny doteraz.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom denník Nový Čas. Pôvodne EÚ kupovala vakcínu Comirnaty od spoločnosti Pfizer za 15,50 eur za kus. V nových dodávateľských zmluvách sa však cena navýšila o 4 eurá. So zistením prišli hospodárske noviny Financial Times, ktorým sa podarilo nahliadnuť do nových kontraktov. 

 

K rovnakému kroku sa uchýlila aj spoločnosť Moderna, ktorá z pôvodných 19 eur zdražela na 21,44 eura za vakcínu. Zvyšovanie cien v tomto prípade malo byť ešte o niečo výraznejšie.

 

Keďže si však EÚ zazmluvnila oveľa väčšie množstvo očkovacích dávok, ako sa predpokladalo, spoločnosť túto skutočnosť zohľadnila a nebude si tak za kus vakcíny pýtať už vopred dohodnutých bezmála 24 eur.  

 

Mohlo by vás zaujímať: BioNtech chce vyrobiť liek proti malárii s využitím reťazca mRNA

 

Podľa zdroja FT z Európskej únie, farmaceutické firmy využili pri vyjednávaniach o svojej pozícii na trhu klasickú rétoriku: "Vakcíny fungujú, tak zvýšili ich hodnotu".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies