Za útoky na civilistov v Jemene môže najmä koalícia vedená Saudskou Arábiou

NETKY.SK • 22 December 2015, 18:56 • 2 min
Za útoky na civilistov v Jemene môže najmä koalícia vedená Saudskou Arábiou

NEW YORK - V rámci vojenského ťaženia v Jemene, ktoré vedie koalícia na čele so Saudskou Arábiou, zrejme dochádza k "neúmernému množstvu" útokov na oblasti obývané civilným obyvateľstvom.

slovakia

left justify in out

Pred Bezpečnostnou radou OSN to dnes podľa agentúry Reuters povedal Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn.

Komisár vyslovil svoje znepokojenie nad skutočnosťou, že v Jemene dochádza k ťažkému ostreľovaniu oblastí s vysokou koncentráciou civilného obyvateľstva a k ničeniu civilnej infraštruktúry, ktorej súčasťou sú aj nemocnice a školy.

 

Podľa Husajna za to nesú zodpovednosť všetky strany jemenského konfliktu, "avšak neúmerný rozsah (škôd) je dôsledkom vzdušných útokov, ktoré podnikajú koaličné sily" vedené Saudskou Arábiou.

 

Vojna v Jemene si vyžiadala už takmer 6000 ľudských životov a uvrhla chudobnú krajinu do humanitárnej krízy. V konflikte stoja šiitskí húsíovia a armádne jednotky lojálne bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi proti medzinárodne uznávanej vláde prezidenta Abd Rabbuha Mansúra Hádího, ktorú od marca podporuje náletmi Saudskou Arábiou vedená koalícia.

 

V Jemene nateraz vládne krehké prímerie, ktoré sa oficiálne začalo v utorok 15. decembra súčasne so začiatkom mierových rozhovorov podporovaných Organizáciou Spojených národov. Prímerie predĺžili v nedeľu o jeden týždeň za podmienky, že povstalci z hnutia húsíov ho budú dodržiavať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies