Za útokom v Petrohrade mohol byť Islamský štát, tvrdí Kazachstan

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 11:20 • 2 min
Za útokom v Petrohrade mohol byť Islamský štát, tvrdí Kazachstan

ASTANA - Výbor štátnej bezpečnosti Kazašskej republiky (KNB RK) dnes nevylúčil, že na pondelkovom bombovom útoku v petrohradskom metre sa mohla podieľať teroristická organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra TASS.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zástupca šéfa KNB RK Nurgali Bilisbekov uviedol, že "príznaky účasti IS priamo existujú". Pripomenul, že s IS je spojených množstvo rôznych teroristických organizácii - veľkých i malých.

 

Bilisbekov zároveň odmietol medializované správy, že útočníkom bol kazašský občan Maxim Aryšev. "S najväčšou pravdepodobnosťou je obeťou teroristického útoku, nachádzal sa priamo uprostred explózie," dodal Bilisbekov.

Štátny výbor národnej bezpečnosti (GKNB) Kirgizska identifikoval osobu podozrivú z útoku ako Akbaržona Džalilova narodeného v roku 1995 v Kirgizsku. "Nevieme však, či sa táto osoba podieľala na teroristickom útoku, alebo nie," uviedol GKNB. Dodal, že informáciu o údajnej účasti Džalilova na útoku dostal "z ruskej strany".

 

Hovorca GKNB Rachat Sulajmanov povedal, že podozrivý získal pred časom ruské občianstvo a výbor je pri vyšetrovaní útoku v neustálom kontakte s ruskými partnermi.

 

K výbuchu došlo v pondelok v čase, keď sa vlaková súprava nachádzala medzi stanicami metra Senné námestie a Technologický inštitút.

 

Ako dnes informovala agentúra TASS, podľa najnovších informácií poskytnutých Národným protiteroristickým výborom (NAK) si útok vyžiadal 11 mŕtvych a 51 zranených.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona