Za útokom na kasíno v Manile stojí závislý hazardér, nie teroristická organizácia

NETKY.SK • 5 Jún 2017, 12:07 • 2 min
Za útokom na kasíno v Manile stojí závislý hazardér, nie teroristická organizácia

MANILA – Filipínska polícia odhalila skutočnú totožnosť útočníka, ktorý zaútočil na kasíno v obľúbenom turistickom rezorte, kde prišlo o život celkom 37 ľudí.

slovakia

left justify in out

V nedeľu polícia zverejnila, že útočník bol 42-ročný katolík Jessie Javier Carlos otec troch detí, ktorý trpel ťažkou závislosťou na hazarde. Polícia ďalej potvrdila, že útočník nebol napojený na IS. Carlos pracoval na filipínskom ministerstve financií, odkiaľ ho prepustili práve kvôli hazardu a jeho závislosti.

 

Na základe požiadavky jeho rodiny mu zablokovali prístup do všetkých miestnych kasín v snahe mu pomôcť, no jeho hráčska záľuba sa nakoniec prejavila tak, ako nik nečakal. V zúfalstve vrazil do kasína a podpálil hráčske stoly, pričom sa udusilo 37 ľudí. O pár minút neskôr sa upálil  na hotelovej izbe.

 

"Môj syn bol dobrý človek, ale po tom, ako začal chodiť do kasín, sa zmenil," povedala Carlosova matka. Islamský štát sa bezprostredne po incidente prihlásil k útoku prebral za tento čin zodpovednosť. Toto tvrdenia označili vyšetrovatelia za nepodložené a účelové.

 

Práve samotné Carlosove správanie napovedalo policajným príslušníkom, že s najväčšou pravdepodobnosťou nejde o džihádistu. Carlos, ktorý bol vyzbrojený puškou M4 strieľal do vzduchu namiesto toho aby nemilosrdne pálil do návštevníkov kasína, čo je bežnou praxou radikálov.

 

Prezident Duterte vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým a poľutovanie nad úbohým osudom Carlosa, ktorý stratil pre svoju neliečenú chorobu zdravý rozum.

 

Taxikár, ktorý priviezol hazardéra do kasína pomohol vyšetrovateľom objasniť príčiny a zúžiť rozsah vyšetrovania. Záznamy videokamier jasne ukazujú ako Carlos v kasíne postupoval. Najprv založil požiar a následne sa snažil ukradnúť viac ako 2 milióny dolárov v herných čipoch. Všetky obete tohto incidentu sa udusili dymom v dôsledku požiaru, avšak nikto z nich nebol zasiahnutí guľkou zo strelenej zbrane.  

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies