Za útok na nemocnicu v Kundúze potrestali 12 amerických vojakov

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 08:27 • 2 min
Za útok na nemocnicu v Kundúze potrestali 12 amerických vojakov

WASHINGTON - Viac ako 12 príslušníkov americkej armády potrestali za chyby, ktoré viedli k októbrovému leteckému útoku na nemocnicu organizácie Lekári bez hraníc (MSF) v afganskom Kundúze. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov Pentagónu.

slovakia

left justify in out

Zodpovední armádni predstavitelia čelia bližšie nešpecifikovaným disciplinárnym postihom, avšak nie trestnému stíhaniu. Medzi postihnutými sú aj nižší aj vyšší dôstojníci ale žiadni generáli.

 

Postihy vyplynuli z vyšetrovania útoku z 3. októbra, pri ktorom zahynulo 42 ľudí, prevažne pacientov kundúzskej nemocnice. V niektorých prípadoch by udelené administratívne tresty mohli zmariť šance vojakov na povýšenie. Viacerí z nich boli už predtým postavení mimo službu.

 

Americký prezident Barack Obama sa za bombardovanie nemocnice ospravedlnil. Podľa armády USA útok na nemocnicu zapríčinila neúmyselná tragická chyba, ktorá bola dôsledkom zlyhania ľudského faktora.

Lekári bez hraníc žiadali, aby útok vyšetrila medzinárodná humanitárna komisia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona