Za urážku Koránu pôjde guvernér Jakarty za mreže

NETKY.SK • 9 Máj 2017, 08:51 • 2 min
Za urážku Koránu pôjde guvernér Jakarty za mreže

JAKARTA - Na dva roky pôjde do väzenia úradujúci guvernér Jakarty Basuki Tjahaja Purnama za to, že sa dopustil urážky islamu, keď svojimi poznámkami znevážil Korán.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom dnes súd v indonézskej metropole, ktorý zároveň nariadil okamžité zatknutie 50-ročného politika. Súd svojím verdiktom zašiel prekvapujúcho ďalej ako prokuratúra, ktorá pre Purnamu žiadala jednoročný podmienečný trest s odkladom na dva roky. Purnama podľa agentúry DPA oznámil, že sa proti uvedenému verdiktu odvolá.

 

Basuki Tjahaja Purnama sa stal v roku 2014 po pol storočí prvým kresťanským guvernérom Jakarty a vôbec prvým etnickým Číňanom na tomto poste. Funkciu prevzal po tom, ako sa prezidentskej funkcie ujal Joko Widodo, ktorý si ho na tento post vybral. Predtým pôsobil ako viceguvernér Jakarty. Obvinený bol zo znevažovania jedného z veršov Koránu, ktorý jeho politickí oponenti údajne využili ako argument, prečo by moslimovia vo voľbách nemali hlasovať za nemoslimského kandidáta.

 

Purnama vznesené obvinenia z rúhania sa odmieta a tvrdí, že jeho výrok bol adresovaný politikom zneužívajúcim Korán v boji proti nemu. Ako guvernér Jakarty mal Purnama rešpekt najmä za opatrenia v boji proti korupcii a snahy o zlepšenie služieb pre občanov.

 

Začiatkom februára vyhral prvé z troch kôl voľby guvernéra Jakarty, keď získal podporu 43 percent voličov. V dôsledku obvinenia z urážky Koránu však Purnamove preferencie u voličov klesli a vyvolali v Jakarte aj náboženské šarvátky. Rozhodujúce kolo voľby Purnama napokon prehral pomerom hlasov 42 k 58 percentám.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies