Za únos detí do Panamy odsúdil súd ich otca na pol roka nepodmienečne

NETKY.SK • 6 Október 2015, 13:41 • 2 min
Za únos detí do Panamy odsúdil súd ich otca na pol roka nepodmienečne

BRATISLAVA – Súd potrestal Andreja G. za viac ako štyri roky trvajúci únos svojich dvoch detí do stredoamerickej Panamy. Vo väzení by mal stráviť šesť mesiacov.

slovakia

left justify in out

Únoscu dnes Okresný súd Bratislava II. uznal vinným zo spáchania prečinu poškodzovania cudzích práv. Rozsudok ešte nie je právoplatný. Prokurátorka, odsúdený i poškodená matka detí si vyžiadali zákonnú 15-dňovú lehotu na prípadné podanie odvolania.

 

Proces netrval dlho. Mladý otec totiž urobil v jeho úvode vyhlásenie o vine, kde priznal, že čin spáchal. „Je mi to celé ľúto,“ uviedol v rámci záverečného slova. Pred súdom tak nebolo potrebné dokazovanie o jeho vine.

 

Svoje deti uniesol Andrej G. začiatkom roku 2011. Dňa 2. januára si ich prevzal od matky, pričom sa s ňou dohodol na ich vrátení o tri dni neskôr. To nesplnil a nasledujúci mesiac s nimi odletel do Spojných štátov amerických.

 

Odtiaľ sa presunul do Hondurasu a v septembri 2011 do Panamy, kde ho tento rok v máji zadržal Interpol na základe medzinárodného zatykača. Uneseného otca s deťmi sa podarilo vypátrať novinárom z denníka Nový Čas.

 

Trest na dolnej hranici trestnej sadzby sudca Bohuslav Padrta odôvodnil doterajším bezúhonným životom obžalovaného, ako aj jeho priznaním. „Súd vzhľadom na okolnosti prípadu a na to, že sa priznal, dospel k záveru, že trest odňatia slobody na dolnej hranici vo výmere šesť mesiacov zabezpečí účel trestu,“ zdôvodnil.

 

Prokurátorka v záverečnej reči žiadala pre mladého otca nepodmienečný trest, ale nenavrhla konkrétnu výšku. K prípadu sa bližšie nechcela vyjadriť. Andrej G., ktorý bol zadržaný v máji tohto roku, je vo väzbe už päť mesiacov. Onedlho sa tak môže dostať na slobodu.

 

Matka unesených detí dnes vysvetlila, že ešte pred nájdením detí žiadala o rozšírenie obvinení na svojho manžela, s ktorým je v rozvodovom konaní. Domnieva sa totiž, že v súvislosti s únosom ich detí spáchal aj oveľa závažnejšie trestné činy. Dnešný rozsudok preto neberie ako konečný.

 

„Tie deti sú v takom psychickom a zdravotnom stave, že sa budú z toho spamätávať celý život. Majú ťažkú traumu, neviem, či stačí oľutovanie, ktoré urobil ich vlastný otec. Urobil to asi úmyselne,“ reagovala Martina G. na rozsudok.

 

Právny zástupca poškodenej dnes predložil špecifikáciu náhrady škody v celkovej výške 864.042,70 eura, ktorú od obžalovaného požadujú. Súd ich pri jej uplatnení odkázal na samostatné občiansko-súdne konanie.

 

Martina G. vysvetlila, že žiadajú preplatenie nákladov spojených s hľadaním detí, náklady na právnikov a tiež odškodné pre samotné deti. Matka sa po únose svojich detí psychicky zrútila a v súčasnosti je podľa jej slov na čiastočnom invalidnom dôchodku.

 

Manželov čaká rozvodové konanie. Pred súdom by sa malo rozhodovať aj o tom, či sa otec bude môcť stýkať so svojimi deťmi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies