Za udalosťami na Ukrajine je aj Putin, tvrdí Edward Lucas

NETKY.SK • 22 Február 2014, 14:14 • 2 min
Za udalosťami na Ukrajine je aj Putin, tvrdí Edward Lucas

BRATISLAVA - Za udalosťami na Ukrajine je aj Rusko a prezident Putin. Povedal to odborník na východnú Európu a editor časopisu The Economist Edward Lucas v dnešnej diskusii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako uviedol britský novinár, za udalosťami vidí ostrý geopolitický zápas. "Viním prezidenta Putina za udalosti na Ukrajine v posledných dňoch. Rusko prinútilo Viktora Janukovyča, aby odmietol ponuku asociačnej dohody od Európskej únie, rovnako ponúka Ukrajine lacnejší plyn, aby ich ekonomika prežila. Putinovi hrá do karát, že Janukovyčom môže hýbať," povedal pre RTVS Edward Lucas.

Podľa Lucasa je zároveň možné, že medzi demonštrantami na Ukrajine sú aj provokatéri. Ako uviedol, tých využívalo Rusko napríklad aj na Kaukaze, aby zdiskreditovalo opozíciu a udržiavalo konflikt. "Janukovyč nie je zodpovedný číslo jeden, je iba sprostredkovateľ. Nie je tým, kto rozhoduje," povedal Lucas a dodal, že EÚ nepostupovala dobre pri rokovaniach s Ukrajinou, keď trvala na prepustení Tymošenkovej. Podľa britského novinára je možná občianska vojna aj rozdelenie krajiny. Štáty by teraz mali byť konštruktívne. "Neviem však či Putin chce byť konštruktívny. Vyhovuje mu súčasný chaos. Môže povedať, že západ podporuje anarchistov v boji proti demokraticky zvolenej vláde a prezidentovi. A následne môže povedať, takto to vyzerá, keď sa snažíte o demokraciu. Jediný výsledok je chaos," povedal Lucas a dodal, že EÚ neporozumela, že časy geopolitiky sa neskončili.

Lucas si myslí, že ukrajinská opozícia by mala dosť zbraní na boj proti armáde. Nemyslí si však, že dlhodobá občianska vojna je pravdepodobná. Na záver povedal, že Slovensko by sa ako sused Ukrajiny malo pripraviť na prílev utečencov, myslieť na ohrozenie plynovodu medzi západom a východom, rovnako prichýliť zranených a pripraviť sa na humanitárnu pomoc.

Situáciu na Ukrajine komentoval aj Balázs Jarábik zo Stredoeurópskeho politického inštitútu, podľa ktorého občianska vojna nehrozila ani nehrozí, je tu však hrozba ozbrojeného konfliktu. Rozpad krajiny je podľa Jarábika možný, ale myslí si, že Ukrajina ostane jednotná. "Nie je to západoukrajinská záležitosť, ale je to záležitosť celej krajiny. Nie je to totiž konflikt založený na etnicite či kultúre, ale je to protisystémová záležitosť," povedal Jarábik, ktorý si nemyslí, že by za udalosťami stál Putin. Ten podľa Jarábika iba reaguje na udalosti rovnako ako to robí únia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies