Za účasti prominentných hostí znovuotvorili mešitu Ferhadíja

NETKY.SK • 7 Máj 2016, 16:22 • 2 min
Za účasti prominentných hostí znovuotvorili mešitu Ferhadíja

BANJA LUKA - Za účasti bosnianskosrbského prezidenta Milorada Dodika, tamojšej premiérky Željky Cvijanovičovej, súčasného predsedu bosnianskeho prezídia Bakira Izetbegoviča, ale aj tureckého premiéra Ahmeta Davutogla s manželkou dnes v Banja Luke znovuotvorili tamojšiu mešitu názvom Ferhadíja zo 16. storočia.

slovakia

left justify in out

Na slávnosti nechýbali ani vysokí predstavitelia chorvátskej katolíckej, srbskej pravoslávnej a židovskej cirkvi, ale ani tisícky veriacich.


Mešitu prakticky totálne zničili počas vojny na Balkáne začiatkom 90: rokov minulého storočia. Jej obnovenie financovalo zo značnej časti Turecko.


Informácie priniesla tlačová agentúra APA a miestne médiá.


Chrám v centre Banja Luky, ktorý vybudovali v roku 1579, bol až do zničenia v roku 1993 jedným z najkrajších príkladov osmansko-islamskej architektúry v Bosne a Hercegovine. Bol súčasťou komplexu, v ktorom sa nachádzali aj dvor, cintorín, studne a tri mauzólea. Jeho minaret mal 43 metrov.


Mešitu výrazne poškodilo odpálenie trhaviny srbskými nacionalistami v noci na 7. mája 1993, následne potom orgány Republiky Srbskej odsúhlasili zbúranie celého komplexu.


Rozhodnutie o obnove mešity sprevádzali nepokoje, jej základný kameň položili v utajení v roku 2001.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies