Za účasti významných hostí otvorili 90. ročník Salzburských slávností

NETKY.SK • 27 Júl 2010, 06:57 • 2 min
Za účasti významných hostí otvorili 90. ročník Salzburských slávností

Za účasti významných hostí otvorili 90. ročník Salzburských slávností

slovakia

left justify in out

img

Už 90. ročník Salzburských slávností otvorili dnes slávnostne za účasti rakúskeho spolkového prezidenta Heinza Fischera.
      Podujatie, ktoré sa v tomto roku koná pod mottom Tam, kde kolidujú Pánboh a človek, vzniká tragédia, ponúkne do 30. augusta okolo 190 kultúrnych akcií. Úvodným akordom bola už v nedeľu večer premiéra novej inscenácie hry Jedermann s Nicholasom Ofczarekom v titulnej úlohe.
      So slávnostným prejavom vystúpil pri dnešnom otvorení dirigent a pianista Daniel Barenboim, ktorý fórum využil na apel za mier na Blízkom východe. Mier, ako zdôraznil, možno dosiahnuť iba vtedy, ak sa podarí nájsť riešenie výhodné pre všetkých zainteresovaných, "riešenie, ktoré bude spravodlivé pre všetkých, pre všetkých výhodné zo strategického hľadiska a pre všetkých akceptovateľné z morálneho hľadiska".
      Rakúsky prezident Heinz Fischer vo svojom príhovore pripomenul 90. výročie vzniku rakúskej ústavy i festivalového podujatia v Salzburgu a zdôraznil ich význam pre rakúsky štát a kultúru.
      Šéfka rakúskeho rezortu kultúry Claudia Schmiedová, ktorá vo svojom vystúpení kládla dôraz na dopady hospodárskej krízy, upozornila aj na negatívne dôsledky mýtu o rýchlom zisku a odklone od eticko-morálnych princípov.
      Slávnostné otvorenie festivalu, ktorý už tradične patrí k vyhľadávaným miestam stretnutí spoločenskej smotánky nielen z Rakúska, doplnili vystúpenia telesa Mozarteumorchester Salzburg pod taktovkou jeho šéfdirigenta Ivora Boltona, zboru Salzburger Bachchor a sólistov Mojce Erdmannovej, Stephanie Atanasovovovej a Joela Prieta.

Zdroj: TASR/APA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies