Za účasti 1600 prominentných hostí sa v nemeckej metropole začalo 61. Berlinale

NETKY.SK • 11 Február 2011, 08:11 • 2 min
Za účasti 1600 prominentných hostí sa v nemeckej metropole začalo 61. Berlinale

Za účasti 1600 prominentných hostí sa v nemeckej metropole začalo 61. Berlinale

slovakia

left justify in out

img

Za účasti 1600 prominentných hostí zo šoubiznisu, i z verejného a spoločenského života sa dnes večer začal v nemeckom hlavnom meste 61. ročník medzinárodného filmového festivalu Berlinale.
      Pred vstupom do dejiska festivalu pútali najväčšiu pozornosť avizovaní tvorcovia a herci otváracieho filmu prehliadky, na desať Oscarov nominovaného westernu americkej dvojice bratov-režisérov Joela a Ethana Coenovcov True Grit (Skutočná guráž).
      Na galavečere, ktorý moderovala populárna komička Ange Engelke, nechýbali štátny minister kultúry Bernd Naumann ani primátor Berlína Klaus Wowereit.
      V hlavnej súťaži sa o Zlatého medveďa popasuje v tomto roku 16 filmov, ktoré bude hodnotiť odborná porota pod vedením herečky Isabelly Rossellini, dcéry talianskeho režiséra Roberta Rosselliniho a nesmrteľnej hollywoodskej hviezdy strieborného plátna Ingrid Bergman. Ďalších šesť snímok premietnu v hlavnej sekcii mimo súťaže.
      Celkove uvedú na Berlinale 2011 až 385 filmov z 58 krajín sveta vrátane SR.
      Celovečerný debut režisérky a scenáristky Zuzany Liovej pod názvom Dom a snímku Nesvadbovo českej režisérky Eriky Hníkovej prezentujú organizátori v sekcii FORUM, ktorá tento rok oslávi 40 rokov svojej existencie.
      V hlavnej súťaži však ani SR, ani ČR zastúpenie nemajú.
      Široká odborná i laická verejnosť privítali s vďakou rozhodnutie organizátorov zaradiť do programu retrospektívnu prehliadku celoživotného diela kultového švédskeho filmára Ingmara Bergmana (1918-2007). Súčasťou tohto megaprojektu budú nielen projekcie všetkých viac ako 60 Bergmanových diel, ale i stretnutia s jeho obľúbenými herečkami Harriet Andersson, Gunnel Lindblom a Liv Ullmann, ktoré sa podelia s divákmi o svoje spomienky na život a spoluprácu so slávnym režisérom.
      Čestného Zlatého medveďa udelia tento rok nemeckému hercovi Arminovi Muellerovi-Stahlovi, ktorý sa po emigrácii z bývalej Nemeckej demokratickej republiky dokázal presadiť nielen v zjednotenom Nemecku, ale aj v Hollywoode. Laureát oslávil v decembri životné jubileum, 80. narodeniny.
      Do dejiska festivalu zamieria po dnešnej návšteve Jeffa Bridgesa, Josha Brolina a spol. v nasledujúcich dňoch ďalší prominentní herci a filmoví tvorcovia. Očakávajú tu napríklad Ralpha Fiennesa, Colina Firtha, Kevina Spaceyho, Jeremyho Ironsa, Liama Neesona, Helenu Bonham Carter, Vanessu Redgrave, ale aj Harryho Belafonteho či Madonnu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona