Za týranie zvierat bolo od roku 2010 vo väzení šesť ľudí

NETKY.SK • 21 Február 2016, 14:45 • 2 min
Za týranie zvierat bolo od roku 2010 vo väzení šesť ľudí

BRATISLAVA - Za posledných šesť rokov bolo na Slovensku nepodmienečne odsúdených za trestný čin týrania zvierat šesť ľudí.

slovakia

left justify in out

Spolu im za celé toto obdobie bol uložený trest odňatia slobody na 59 mesiacov, pričom najdlhšie išlo o nepodmienečný trest 22 mesiacov. Uviedla to dnes právnička z iniciatívy Zvierací ombudsman Zuzana Stanová s tým, že priemerne je na Slovensku nepodmienečne odsúdený za utýranie zvieraťa len jeden človek ročne a odsedí si deväť mesiacov.

 

"Táto situácia je však v krutom protiklade s realitou, s ktorou sú denne konfrontované útulky u nás. Jedným z posledných prípadov, ktorý rozhneval i rozplakal Slovensko, je príbeh fenky Viky. Uhynula na následky podvýživy a neriešenia jej kritického zdravotného stavu," pripomenula Stanová. Zviera podľa jej slov umieralo v bolestiach dlhé týždne, ak nie mesiace, s desiatkami centimetrov dlhou otvorenou a hnisajúcou ranou na podbrušku, ktorá súvisela s rakovinou.

 

"Žiadame exemplárne tresty pre tyranov zvierat. Slovensko má všetky páky na to, aby prípady mohlo riešiť v súlade s platnou legislatívou. Hoci nemáme samostatný zákon o ochrane zvierat a zviera je podľa zákonov vecou, domnievame sa, že stačí niekoľko malých úprav a situácia na Slovensku môže byť iná," myslí si Stanová.

 

Podľa iniciatívy práve pred voľbami mnohé politické strany tému života zvierat na Slovensku otvárajú, cieľom však nemusí byť reálna zmena, ale naháňanie volebných hlasov. "Vítame, že si politici túto oblasť konečne všímajú, avšak to už nestačí. Ponúkame konkrétne riešenia všetkým, ktorí o ne budú mať záujem, po voľbách," konštatovala Stanová.

 

Pripomenula, že útulky nemajú popri záchrane a hľadaní nových domovov pre zvieratá kapacity, aby podávali trestné oznámenia na páchateľov, alebo tak nerobia zo strachu. Práve v tomto im ponúka pomocnú ruku iniciatíva Zvierací ombudsman, ktorá pôsobí na Slovensku od minulého roka. Jej cieľom je, popri inom, apelovanie na dodržiavanie aspoň existujúcej legislatívy a pomoc pri vymáhaní postupu v zmysle platnej legislatívy.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies