Za tri mesiace zbraňovej amnestie odovzdali viac ako tisíc zbraní

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 14:59 • 2 min
Za tri mesiace zbraňovej amnestie odovzdali viac ako tisíc zbraní

BRATISLAVA - Za tri mesiace zbraňovej amnestie od decembra do konca februára odovzdali občania na polícii 1 019 nelegálne držaných strelných zbraní a 14 126 kusov streliva.

slovakia

left justify in out

"Cieľom v poradí tretej zbraňovej amnestie je znížiť počet nelegálne držaných zbraní a streliva a tým aj riziko, že sa nimi bude páchať trestná činnosť," uviedla Marta Fabianová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

 

Najviac zbraní odovzdali občania v Banskobystrickom kraji (170), nasleduje Žilinský kraj (169), Bratislavský kraj (153), Prešovský kraj (146), Košický kraj (110), Nitriansky kraj (93), Trnavský kraj (92) a Trenčiansky kraj (86). Najviac streliva odovzdali ľudia v Bratislavskom kraji (3 015 kusov), najmenej v Banskobystrickom kraji (776 kusov). V predchádzajúcich dvoch kolách zbraňovej amnestie z rokov 2005 a 2009 občania odovzdali takmer osemtisíc nelegálne držaných zbraní. 

 

Tretia zbraňová amnestia začala platiť 1. decembra 2014 a potrvá do 31. mája 2015. Počas šiestich mesiacov môžu občania beztrestne odovzdať nelegálne držané zbrane a strelivo na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru. Odovzdané zbrane a strelivo podrobia balistickému skúmaniu. V zákonom stanovenej lehote budú mať občania možnosť si túto zbraň zaevidovať pod podmienkou, že ňou nebol spáchaný trestný čin a spĺňajú podmienky na držanie alebo nosenie zbrane, prípadne budú môcť previesť vlastníctvo zbrane na inú osobu, ktorá spĺňa podmienky na držanie alebo nosenie zbrane. Ak tak neurobia, zbraň sa stane vlastníctvom štátu, správcom je ministerstvo vnútra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies