Za tri dni sa k hromadnej žalobe proti VW pripojilo 28-tiscíc vlastníkov dieselov

NETKY.SK • 30 November 2018, 17:11 • 2 min
Za tri dni sa k hromadnej žalobe proti VW pripojilo 28-tiscíc vlastníkov dieselov

BERLÍN - Viac než 28.000 nemeckých vlastníkov dieselových áut od Volkswagenu sa za tri dni pripojilo k hromadnej žalobe proti automobilke. Uviedla to v piatok Federácia nemeckých spotrebiteľských organizácií (VZBV).

slovakia

left justify in out

Ako povedal šéf VZBV Klaus Müller, počet poukazuje na veľký záujem zo strany spotrebiteľov, ktorých zasiahla emisná kauza Volkswagenu.

 

"Taký počet za tri dni od otvorenia registra, to potvrdzuje, aký je o žalobu záujem," povedal Müller. Možnosť podávať hromadné žaloby na firmy umožňuje nová legislatíva, ktorá v Nemecku začala platiť od 1. novembra. Dovtedy mohli žalovať podniky len jednotlivci. Hromadná žaloba je určená práve pre tých spotrebiteľov, ktorí do dnešných dní samostatné žaloby nepodali.

 

"Viacerí majitelia dieselových áut, ktorých sa emisný škandál dotkol, doteraz nemali buď čas, odvahu ísť do rizika, alebo mali obavy z vysokých nákladov spojených s podaním individuálnej žaloby na VW," povedal začiatkom týždňa Müller v reakcii na otvorenie registra žalobcov.

 

 

VZBV všetky riziká spojené so žalobou preberá na seba. Cieľom je umožniť spotrebiteľom získať odškodné za zníženie hodnoty ich áut v dôsledku emisnej kauzy VW, ktorá sa ťahá od septembra 2015. Navyše, mnohí z nich majú ďalší problém, zákaz jazdy s dieselovým autom v niektorých nemeckých mestách. VW so žalobou nesúhlasí a tvrdí, že autá nemajú problém, sú schválené, technicky v poriadku a sú pojazdné.

 

Záujem dotknutých vlastníkov tak vysoko prekročil požadovaný minimálny počet záujemcov. Proces sa totiž môže začať len v prípade, že sa do dvoch mesiacov k žalobe pripojí minimálne 50 ľudí, ktorých sa emisná kauza týka. Potvrdil sa tak odhad právnikov VZBV, ktorí predpokladali, že k žalobe sa pripoja desaťtisíce majiteľov dieselových áut.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona