Za tragickými nehodami je najmä neopatrnosť a nepozornosť

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 12:08 • 2 min
Za tragickými nehodami je najmä neopatrnosť a nepozornosť

BRATISLAVA – Neprispôsobenie jazdy svojim schopnostiam a nevenovanie sa plne šoférovaniu patria medzi najčastejšie príčiny smrteľných nehôd v tomto roku. Do nedele zahynulo od januára na cestách 117 ľudí. Vyplýva to z policajných štatistík, ktoré agentúre SITA poskytlo Prezídium Policajného zboru.

slovakia

left justify in out

Najčastejšou príčinou smrteľných nehôd bolo neprispôsobenie jazdy schopnostiam vodiča. Tento dôvod bol podľa polície pri 23 tragických nehodách, pričom pri štyroch z nich asistoval aj alkohol. Druhou najčastejšou príčinou bolo nevenovanie sa plne vedeniu vozidla a nesledovanie situácie v cestnej premávke, toto zlyhanie sa podpísalo pod 16 smrteľných nehôd. „Nesadajte si za volant unavení, netelefonujte, nerobte to, čo by mohlo obmedziť vašu pozornosť,“ vyzýval v pondelok vodičov policajný šéf Tibor Gašpar. Tretím najčastejším dôvodom smrteľných nehôd, a to v 13 prípadoch, bola jazda po nesprávnej strane vozovky. Podľa Gašpara nejde len o prípady, keď auto vojde do protismeru, ale aj nesprávne predbiehanie, keď sa v protismere stanú čelné zrážky. 

 

Od 1. januára do nedele 8. júna tohto roku sa stalo na našich cestách 5 466 nehôd. Je to menej ako vlani (5 525). Ťažko zranených bolo 410 ľudí, vlani 411, v roku 2012 ich bolo 431. Štatistiky ukazujú medziročne nárast mŕtvych chodcov, cyklistov aj motorkárov. Do 31. mája tohto roku evidovali policajti 26 mŕtvych chodcov. Za rovnaké obdobie vlaňajška to bolo 18 chodcov. „Pripisujeme to rôznym príčinám, hlavne tomu, že bola veľmi slabá zima, kedy suché cesty umožňovali jazdiť pomerne rýchlo,“ vravel Gašpar. Skorý nástup jari podľa neho znamenal aj skorší nástup motoriek na cesty, pričom nie všetci motorkári sú zodpovední.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies