Za terakotovou armádou cestujú až do Číny: Teraz sa nachádza pod Tatrami

NETKY.SK • 30 Máj 2019, 14:33 • 2 min
Za terakotovou armádou cestujú až do Číny: Teraz sa nachádza pod Tatrami

POPRAD - V Tatranskej galérii v Poprade je od soboty 25. mája sprístupnená nová výstava. Pod Tatry priviezli v týchto dňoch viac ako 50 sôch terakotovej armády. Tá je súčasťou veľkého komplexu hrobky prvého zjednotiteľa Číny – cisára Čchin Š'-chuang-tiho.

slovakia

left justify in out

Riaditeľka popradskej galérie Anna Ondrušeková na piatkovej tlačovej konferencii informovala, že exponáty budú vystavené v rámci všetkých výstavných priestorov a okrem verných replík samotných bojovníkov návštevníci uvidia štyri kone s vozmi a zbrane.

 

„Dohromady je u nás 80 predmetov, čo je len veľmi malá časť celého nálezu. V takomto počte a s odborným výkladom, prezentáciou výskumu, je však výstava na Slovensku prezentovaná prvýkrát,“ upozornila Ondrušeková. Verí, že výstava návštevníkov zaujme a bude istou formou kultúrneho turizmu v podtatranskom regióne.

 

„Ide o komerčnú výstavu, okrem estetického a záujmového má aj edukatívny rozmer,“ zdôraznila.

 

img

Výstavu pripravovali približne rok. Zdroj: Tatranská galéria

 

Manažérka výstavy Veronika Vavrová dodala, že výstavu pripravovali približne rok. Všetky certifikované sochy prišli do Popradu špeciálne zabalené, aby sa nepoškodili a prevoz i samotná inštalácia sôch boli veľmi náročné. Sochy sú v životnej veľkosti, majú hmotnosť ako živý človek a napr. kone vážia pol tony.

 

„V galérii je 54 vojakov, ďalší traja sú v rôznych častiach regiónu. Terakotovú armádu, ktorá je ôsmym divom sveta, nemôže vidieť každý, preto sú tieto repliky putujúce po celom svete také výnimočné,“ skonštatovala Vavrová.

 

img

V hrobke sa nachádzajú aj terakotove kone s kočmi. Zdroj: Pixabay 

 

Verné repliky terakotových bojovníkov, koní a vozov vznikli v roku 2002 v Číne. Návštevníci galérie sa dozvedia o ich objavení, spôsobe archeologických vykopávok, jednotlivých typoch zbraní bojovníkov, ale aj o samotnom cisárovi Čchin Š‘-chuang-ti, ktorý žil v rokoch 260 – 210 pred Kristom.

 

img

Z hrobky cisára Čchin Š'-chuang-tiho. Zdroj: Pixabay

 

Na trón sa dostal vo svojich 13 rokoch, a už sa ho nikdy nechcel vzdať. Neváhal preto uväzniť svoju matku a svojich odporcov pochovával zaživa. Na druhej strane, počas vlády sa mu podarilo zjednotiť Čínu, dal vystavať prvé úseky Veľkého čínskeho múru, zjednotil menu i písmo.

 

img

Výstava má aj edukatívny rozmer. Zdroj: Tatranská galéria

 

„Terakotová armáda tvorí posmrtný sprievod cisára a zároveň chráni posledný odpočinok prvého cisára. Armáda dostala názov podľa terakoty, teda pálenej hliny hnedočervenej farby, z ktorej sú aj všetky sochy vyrobené,“ ozrejmila Ondrušeková.

 

V priestoroch starej popradskej elektrárne môžu terakotovú armádu milovníci histórie a umenia vidieť do 22. augusta. Organizátormi výstavy sú Govin Group, s.r.o., Praha, Tatranská galéria za podpory Prešovského samosprávneho kraja, mesta Poprad a Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies