Za telekomunikačné služby zaplatíme priemerne 38 eur mesačne

NETKY.SK • 18 August 2014, 13:32 • 2 min
Za telekomunikačné služby zaplatíme priemerne 38 eur mesačne

BRATISLAVA - Podľa analýzy, ktorú urobili analytici Sberbank Slovensko na vzorke 10.000 klientov, ktorí platia pravidelne mesačné faktúry niektorému z telekomunikačných operátorov za telefón, internet či televíziu, je priemerná výška faktúr 38 eur mesačne.

slovakia

left justify in out

Podľa Filipa Víteka zo Sberbank Slovensko sa táto suma za posledný rok a pol výrazne nezmenila, napriek tomu, že využívanie smartfónov, a teda prenosu dát cez mobil, sa stále rozširuje. Mierne vyššie sumy platia ľudia za decembrové, vianočné telefonovanie v januárovej faktúre. Naopak, podľa neho, zaujímavé je, že v lete zostávajú priemerné platby operátorom rovnaké. Ani na dovolenke sa teda telefón neodkladá a používa sa rovnako, ako počas iných mesiacov.
     

Okrem priemerného mesačného výdavku na telekomunikačné služby zaujímalo analytikov banky aj to, koľko minie 10 % najaktívnejších užívateľov. Zistili, že mesačná faktúra najväčších fanúšikov telefonovania je v priemere 2,6-násobne vyššia, až 100 eur mesačne. Podobne ako priemerní užívatelia majú najvyššie faktúry v januári. 
     

"Najaktívnejší užívatelia majú zároveň viac telekomunikačných produktov, za ktoré platia. Kým v skupine priemerných užívateľov platí mesačne dve platby operátorom len polovica ľudí, v skupine najaktívnejších sú dve platby mesačne štandardom pre každého. Hlavným dôvodom je zrejme fakt, že platia zvlášť za mobil a televíziu, alebo platia dva mobilné telefóny, pre seba alebo niekoho blízkeho," komentuje Vítek.
     

Štatistika tiež ukázala, že ženy majú v priemere o tri eurá nižšie mesačné faktúry ako muži. Kým priemerný muž platí 40 eur, priemerná žena 37 eur. Mesačný počet platieb operátorom je pritom u oboch pohlaví rovnaký.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona