Za súčasný stav v NADSME nesie zodpovednosť Ivan Mikloš

NETKY.SK • 29 September 2010, 07:25 • 2 min
Za súčasný stav v NADSME nesie zodpovednosť Ivan Mikloš

Za súčasný stav v NADSME nesie zodpovednosť Ivan Mikloš

slovakia

left justify in out

img

Za súčasný stav Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME) podľa poslanca Národnej rady (NR) SR a bývalého ministra hospodárstva SR Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) nesie zodpovednosť Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), stranícky kolega premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS).
"Potupné zmluvy, ktoré nedovoľujú kontrolovať tok štátnych financií vo fondoch NADSME, boli podpísané ešte za druhej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS)," uviedol dnes na tlačovej besede Jahnátek v reakcii na pondelňajšie (27.9.) vyjadrenia súčasného šéfa rezortu hospodárstva a výstavby Juraja Miškova (SaS).
Jahnátek pripomenul, že Slovenský rozvojový fond, a.s., a Fond Seed Capital, k.s., vznikli tesne pred nástupom vlády Roberta Fica (Smer-SD), ešte v závere vládnutia Mikuláša Dzurindu. Taktiež osoby dosadené do orgánov týchto fondov boli odsúhlasené vládou Mikuláša Dzurindu. "V týchto fondoch tiekli peniaze do spriaznených firiem, ktoré sú s fondmi personálne prepojené," povedal.
Pomery v NADSME boli nastavené za éry Ivana Mikloša a za jeho éry boli do agentúry aj dosadené osoby, uviedol Jahnátek s tým, že v čase, keď bol ministrom hospodárstva, mal problém tieto osoby odvolať. "Bohužiaľ, spoločenské zmluvy sú tam tak nastavené, že sú nevypovedateľné," spresnil exminister.
Zároveň vyzval premiérku, aby vyvodila zodpovednosť za stav v NADSME, ale "voči zodpovednému, teda voči Vášmu straníckemu kolegovi Ivanovi Miklošovi".
"Ivan Mikloš bol poverený vedením rezortu hospodárstva len niekoľko týždňov, počas ktorých jeho hlavnou prioritou bolo zachrániť 1,5 miliardy korún (50 miliónov eur), ktoré spod kontroly štátu vypustil dovtedajší minister hospodárstva Pavol Rusko. To sa podarilo, peniaze sa zachránili a vrátili štátu. Potom sa ministerského kresla ujal Jirko Malchárek a po ňom tam štyri roky sedel Ľ. Jahnátek. Tam sa treba pýtať, ako vykonávali svoje kompetencie v národnej agentúre," uviedol v reakcii pre TASR na dnešné Jahnátkove vyjadrenia hovorca ministra financií SR Martin Jaroš.
Ako v pondelok priblížil štátny tajomník rezortu hospodárstva Martin Chren (SaS), podozrenie z možného tunelovania, o ktorom premiérka informovala v piatok (24.9.), sa netýka agentúry samotnej, ale jej 100-% dcérskej spoločnosti Fond fondov, s.r.o. Ten bol založený v roku 2006 a jeho hlavným cieľom je prostredníctvom tzv. rizikového kapitálu podporovať začínajúce inovatívne spoločnosti.
Finančnú podporu poskytuje prostredníctvom troch samostatných fondov s právnou subjektivitou - Slovenský rozvojový fond, a.s., Fond Seed Capital, k.s. a Slovenský rastový kapitálový fond, a.s. "Prvé dva boli založené v júni 2006 a práve ich sa týkajú podozrenia a problémy, o ktorých informovala aj predsedníčka vlády," vysvetlil Chren.
Na podozrivé praktiky v NADSME verejne upozornila premiérka Iveta Radičová minulý týždeň, kedy s okamžitou platnosťou požiadala vedenie rezortu hospodárstva o odvolanie generálneho riaditeľa agentúry Miroslava Dunajčína, ako aj jej vyčistenie od všetkých, ktorí nehospodárne a netransparentne narábali s verejnými prostriedkami. Týmito prípadmi sa zaoberá už aj Úrad boja proti korupcii. "Agentúru ovládli pochybné skupiny, ktorých vplyv trvá dodnes," upozornila Radičová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies