Za štyri dni sa plocha lesov zachvátených požiarom na Sibíri 6-násobne zvýšila

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 10:57 • 2 min
Za štyri dni sa plocha lesov zachvátených požiarom na Sibíri 6-násobne zvýšila

MOSKVA - Lesné požiare na ruskej Sibíri zachvátili už 16.190 hektárov, informoval dnes podľa agentúry Interfax Federálny úrad lesného hospodárstva. Interfax upozorňuje, že uplynulý piatok horelo 2579 hektárov lesa a lesných porastov, ale za posledné štyri dni sa plocha zachvátená požiarom zväčšila viac než šesťnásobne.

slovakia

left justify in out

K dnešnému ránu v Buriatsku evidujú 40 požiarov, ktoré zachvátili plochu 11.645 hektárov. V Tuve je jedno ohnisko požiaru, ktorý sa rozšíril na 191 hektárov. V Zabajkalskom kraji horí 32 lesných požiarov s celkovou plochou 4187 hektárov; ďalších päť požiarov hlási Krasnojarský kraj, kde horí 125 hektárov lesa. V Irkutskej oblasti jeden požiar zachvátil 42 hektárov lesných porastov.

 

Lokalizovaných je 14 lesných požiarov s rozlohou 1322 hektárov, a to v Buriatsku, Krasnojarskom a Zabajkalskom kraji a v Irkutskej oblasti. Na likvidáciu požiarov bolo nasadených 2340 hasičov a 434 kusov techniky.

V súvislosti s každoročne sa opakujúcimi rozsiahlymi lesnými požiarmi šéf Federálneho úradu lesného hospodárstva Ivan Valentik začiatkom tohto týždňa vyzval brať na trestnoprávnu zodpovednosť ľudí, ktorí vypaľovaním trávy spôsobia lesný požiar.

 

Dodal, že väčšinu požiarov v najviac postihnutých regiónoch spôsobili ľudia. Kritizoval aj miestne úrady, ktoré vedú nedostatočnú informačnú preventívnu kampaň a nie sú schopné presadiť dodržiavanie zákazu podpaľovania suchých porastov.

 

V súvislosti s rizikom vypuknutia a šírenia lesných požiarov vyhlásili už minulý týždeň v 35 regiónoch Ruska osobitný protipožiarny režim. Federálny úrad ochrany lesov označil za rizikové 77 regiónov krajiny.

 

Agentúra TASS nedávno pripomenula, že vlani horeli lesy v Zabajkalsku už od marca a uhasiť sa ich podarilo až v auguste. Oheň vtedy napáchal škody za 430 miliónov rubľov. Zhorelo 3,6 milióna kubických metrov lesa a zničených bolo 174 domov. O život prišlo desať ľudí a ďalších 48 ich bolo zranených. Bez strechy nad hlavou sa ocitlo 562 osôb.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies