Za streľbu pred barom v Prešove 15-ročné väzenie

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 19:49 • 2 min
Za streľbu pred barom v Prešove 15-ročné väzenie

PREŠOV – Na úhrnný trest 15 rokov odňatia slobody odsúdil dnes senát Okresného súdu v Prešove 33-ročného Vladimíra H., ktorého uznal vinným z obzvlášť závažného trestného činu vraždy v štádiu pokusu a z nebezpečného vyhrážania. Trest si odpyká v zariadení s maximálnym stupňom stráženia. Rozsudok nie je právoplatný, obhajca avizoval, že sa odvolajú.

slovakia

left justify in out

K ozbrojenému útoku došlo vlani 1. marca nadránom na terase pred jedným z barov v centre Prešova. Obeťou streľby sa stal 34-ročný Peter M., ktorému Vladimír H. zo vzdialenosti asi 30 centimetrov strelil do krku. Obeť skončila s prestreleným pažerákom, pričom strela mu poškodila hrudník a chrbticu. Poškodený upadol do kómy a v súčasnosti je na invalidnom vozíku. Pri streľbe na Petra M. bol aj Radoslav S., ktorému sa útočník vyhrážal zabitím. Medzi mladými mužmi došlo v osudný večer k opakovanej bitke, všetci boli pod vplyvom alkoholu.

 

Vladimír H. mal počas útoku pri sebe zbraň, ktorú mal v legálnej držbe. Bol vlastníkom viacerých zbrojných pasov. Počas pojednávania viackrát menil svoje výpovede. Tvrdil, že ho obidvaja poškodení napadli pred barom a k výstrelu došlo náhodne. Vo svojej záverečnej reči uviedol, že je mu úprimne ľúto, čo sa stalo. „Ja som na nikoho neútočil, nemal som ani úmysel niekomu ublížiť. Cítim sa byť nevinný,” prehlásil pred vynesením rozsudku.

 

Poškodený Peter M. dnes opäť zopakoval, že si na útok nespomína. Prebral sa až v nemocnici, kde bol dlhšie udržiavaný v umelom spánku. Svojej záverečnej reči sa dnes vzdal. Na vyhlásení rozsudku sa už nezúčastnil. Jeho brat pre média uviedol, že Peter veľmi zle psychicky znáša pohľad na svojho útočníka a nevie sa stotožniť s prekrúcaním výpovedi, čo považuje iba za divadielko.

 

Súd dnes rozhodol aj o náhrade škody vo výške viac ako 28-tisíc eur, ktoré bude musieť útočník zaplatiť poškodenému ako bolestné. Zdravotnej poisťovni musí uhradiť vyše 10-tis. eur za vynaložené náklady pri liečbe poškodeného. Ďalšie požiadavky na nemajetkovú ujmu si môže poškodený uplatniť v občiansko-súdnom konaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies