Za Stredoeurópanov sa považuje 77 percent Rakúšanov a 65 percent Slovákov

NETKY.SK • 3 Máj 2023, 20:00 • 2 min
Za Stredoeurópanov sa považuje 77 percent Rakúšanov a 65 percent Slovákov

BRATISLAVA - Väčšina obyvateľov ČR, Maďarska, Poľska, Rakúska, Slovenska a Slovinska sa považuje sa Stredoeurópanov. Bulhari, Chorváti a Srbi sa prevažne označili za obyvateľov Balkánu a Rumuni za Východoeurópanov. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti CEPER v 10 krajinách stredoeurópskeho regiónu. Informoval o tom riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik.

slovakia

left justify in out

Označenie stredná Európa sa zvyčajne používa pre krajiny medzi Nemeckom a hranicami bývalého Sovietskeho zväzu. "Nie je však isté, či sa krajiny v tomto regióne skutočne označujú ako stredná Európa," píše Focus. Strednú Európu ako svoj domovský región uviedlo 77 percent Rakúšanov, 68 percent Čechov, 65 percent Slovákov, 63 percent Poliakov, 55 percent Maďarov a 52 percent Slovincov. "O jasnej príťažlivosti stredoeurópanstva svedčí aj veľký rozdiel medzi stredoeurópskou a akoukoľvek inou regionálnou príslušnosťou, ktorú uviedli respondenti z týchto krajín," komentuje agentúra.

 

img

 

Za západoeurópsku svoju krajinu označilo 15 percent Čechov a Poliakov, 13 percent Rakúšanov i Slovákov, osem percent Slovincov a päť percent Maďarov. "Ľahkosť, s akou väčšina stredoeurópskych krajín kolektívne vylúčila Balkán ako svoju regionálnu príslušnosť, ukazuje, s akou jasnosťou zdieľajú stredoeurópsku regionálnu identitu," píše Focus. V štyroch krajinách sa k strednej Európe zaradilo menej než 50 percent účastníkov. V Chorvátsku to bolo 26 percent, v Srbsku 11 percent, v Rumunsku deväť percent a v Bulharsku päť percent.

 

img

 

Svoje krajiny za súčasť Balkánu označilo 75 percent Srbov, 50 percent Bulharov a 36 percent Chorvátov. "Väčšina respondentov v Rumunsku (57 percent) zvolila východnú Európu ako región, s ktorým svoju krajinu identifikujú," píše Focus. Spájania svojej krajiny s regiónom stredná Európa sa postupne zvyšuje pri pohybe z východu na západ či z juhu na sever, píše Focus.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies