Za smrť piatich Nemcov padlo trestné oznámenia na 67 osôb z ČR a SR, medzi mini aj vysokí funkcionári

NETKY.SK • 26 August 2016, 16:59 • 2 min
Za smrť piatich Nemcov padlo trestné oznámenia na 67 osôb z ČR a SR, medzi mini aj vysokí funkcionári

BERLÍN - Platforma európskej pamäti a svedomia podala na nemeckú generálnu prokuratúru trestné oznámenie na 67 osôb českej a slovenskej národnosti, ktoré v rôznej miere nesú zodpovednosť za násilnú smrť piatich nemeckých občanov na hraniciach bývalého Československa so západnými susedmi.

slovakia

left justify in out

Popri 64 ďalších osobách sú medzi tými, ktorí čelia trestnému oznámeniu, aj niekdajší vedúci predstavitelia bývalej štátostrany, dlhoročný funkcionár KSČ, jej generálny tajomník v rokoch 1987-89 Miloš Jakeš, niekdajší minister vnútra (1961-65) a neskôr československý premiér (1970-88) Lubomír Štrougal, ako aj bývalý predseda Federálneho zhromaždenia, dlhoročný predseda slovenskej vlády z rokov 1969-88 Peter Colotka.

 

Vyplýva to z informácií, ktoré z úst úradujúcej riaditeľky spomínanej platformy Neely Winkelmannovej odzneli dnes na tlačovej konferencii v Prahe a o deň skôr aj v nemeckom hlavnom meste Berlín.

 

Správu priniesli nemecké i české elektronické médiá. Winkelmannová pripomenula, že za usmrtenie potenciálnych emigrantov nebol stíhaný v bývalom Československu ani v ČR nikto s výnimkou štyroch pohraničníkov. Preto sa ňou riadená platforma rozhodla podať trestné oznámenie kvôli vražde, zabitiu z nízkych pohnútok v Nemecku.

 

V zmysle platnej legislatívy spolkovej republiky ide o nepremlčateľné zločiny, upozornil na tlačovej konferencii v Prahe Konrad Menz z advokátskej kancelárie Derra, Meyer & Partner v Berlíne, ktorú platforma poverila zastupovaním v kauze. Zodpovednosť za ne nesú všetci, ktorí sa na nich podieľali, konštatoval už skôr v inej súvislosti Spolkový súdny dvor, uviedol advokát.

 

Žaloba sa týka okrem iného aj dvoch prípadov, ktoré sa odohrali v okolí Bratislavy. Ide o násilnú smrť 18-ročného občana bývalej Nemeckej demokratickej republiky Harmuta Tautza, ktorého na československo-rakúskej štátnej hranici roztrhali pred troma desaťročiami psy pohraničníkov, či Richarda Schlenza, ktorému sa v roku 1967 podarilo preplávať cez Dunaj pri Devíne do Rakúska, avšak už na rakúskom území ho smrteľne zranil náboj vystrelený československými pohraničníkmi.

 

Platforma európskej pamäti a svedomia predstavuje vzdelávací projekt Európskej únie, ktorý spája štátne i mimovládne organizácie krajín V4 a ďalších členských štátov únie venujúce sa skúmaniu, dokumentovaniu a objasňovaniu zločinov totalitných režimov s osobitým dôrazom na fašistické a komunistické. Platforma vznikla pri príležitosti summitu premiérov krajín V4 v Prahe 14. októbra 2011. Jej cieľom je zabrániť v budúcnosti netolerancii, extrémizmu, antidemokratickým hnutiam a obnove totalitnej nadvlády. Subjekt disponuje kanceláriami v Prahe a v Bruseli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona