Za smrť pacientky dostal chirurg podmienku

NETKY.SK • 11 November 2015, 16:05 • 2 min
Za smrť pacientky dostal chirurg podmienku

BANSKÁ BYSTRICA – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes potvrdil prvostupňový rozsudok, podľa ktorého 61-ročný chirurg Libor Bafrnec z Nitry je vinný za smrť pacientky.

slovakia

left justify in out

Lekár za prečin usmrtenia z nedbanlivosti dostal dva roky odňatia slobody podmienečne s odkladom výkonu trestu na tri roky. Rozhodnutie súdu je právoplatné.
Lekár v decembri 2009 mal v banskoštiavnickej Regionálnej nemocnici ako hlavný operatér odstrániť žlčník 29-ročnej pacientky. Po zavedení operačných nástrojov sa pacientke náhle znížil krvný tlak a operáciu prerušili. Pacientku previezli na anestéziologicko-resuscitačné oddelenie, ale ešte v ten deň zomrela. Pri pitve sa zistilo, že chirurg pri zavádzaní nástrojov do tela potrebných na laparoskopický výkon poškodil veľkú cievu dutiny brušnej, následkom čoho dostala pacientka šok a krvácala.


Chirurg pri skúmaní príčin i na súde poukázal na zriedkavú srdcovú chybu pacientky, čo podľa neho zapríčinilo jej smrť. Znalci však uviedli, že v operácii mal pokračovať klasickým spôsobom, teda brušnú dutinu chirurgicky otvoriť a zistiť príčinu krvácania, ktoré zaregistroval na operačnom monitore. Závažné srdcové ochorenie pacientky sa pri predoperačnom vyšetrení nezistilo.


Odvolací senát sa stotožnil s rozhodnutím Okresného súdu v Žiari nad Hronom a verdikt o dvojročnej podmienke pre chirurga potvrdil. Predseda odvolacieho senátu poukázal na prepichnutú cievu ako primárnu skutočnosť, od ktorej sa následne odvíjalo všetko ostatné.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies