Za smrť desiatok migrantov v kamióne obvinili 11 cudzincov

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 15:57 • 2 min
Za smrť desiatok migrantov v kamióne obvinili 11 cudzincov

BUDAPEŠŤ - Hlavná prokuratúra Báčsko-malokumánskej župy v Maďarsku vzniesla obžalobu voči 11 cudzincom z Afganistanu, Bulharska a Libanonu, ktorí koncom augusta 2015 zanechali mraziarenské auto na diaľnici A4 pri rakúskom meste Parndorf. V kamióne sa udusilo 71 migrantov.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informovala agentúra MTI, prokuratúra cudzincov obvinila z vraždy a z organizovaného prevádzačstva. Župný hlavný prokurátor László Nánási uviedol, že členovia zločineckej skupiny od februára 2015 do augusta 2015 ilegálne prepašovali do západoeurópskych krajín v 31 prípadoch celkovo 1200 ľudí.

 

K preprave migrantov používali nákladné vozidlá s uzatvorenou ložnou plochou bez vetrania. Afganský šéf gangu zarobil na preprave týchto osôb 300.000 eur, dodal hlavný prokurátor. Muž bol občanom Afganistanu, ktorý žil v Maďarsku v azyle. Afganca neskôr tejto ochrany zbavili.

Medzi obvinenými je aj muž s bulharsko-libanonským občianstvom, ktorého úlohou bolo zaobstarať vozidlo na prepravu migrantov. Ostatní sú Bulhari, ktorí spolupracovali ako vodiči.

 

Jeden z nich, 25-ročný muž, šoféroval chladiarenské auto pochádzajúce zo Slovenska, v ktorom našli mŕtvych cudzincov. Vyšetrovanie kauzy prevzala maďarská polícia od rakúskych orgánov 4. novembra 2015. Mŕtvych 59 mužov, osem žien a štyri deti našli 27. augusta 2015 v chladiarenskom aute odstavenom na diaľnici A4, ktorá vedie od rakúsko-maďarskej štátnej hranice do Viedne. Predpokladá sa, že po uzamknutí prevádzačmi v nákladnom priestore sa ešte na maďarskom území zadusili.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies