Za skrývanie ľudí chorých na ebolu budú dva roky väzenia

NETKY.SK • 24 August 2014, 13:08 • 2 min
Za skrývanie ľudí chorých na ebolu budú dva roky väzenia

FREETOWN - Africký štát Sierra Leone schválil zákon, na základe ktorého hrozí väzenie každému, kto bude skrývať pacienta zasiahnutého vírusom eboly.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra AP, ktorá upozornila, že podľa Svetovej zdravotnícej organizácie (WHO) práve táto prax prispela k veľkému podhodnoteniu počtu nakazených počas súčasnej epidémie eboly v západnej Afrike.

 

Zákon, ktorý bol Sierrou Leone prijatý v piatok, zavádza tresty väzenia do dvoch rokov, spresnil poslanec Ansumana Jaiah Kaikai. Nový zákon musí ešte odobriť prezident.
      

Podľa Kaikaia prijatie nového zákona bolo nevyhnutné a jeho cieľom je primať obyvateľstvo k spolupráci s vládnymi úradníkmi: niektorí občania totiž úradom bránia v ich boji s ebolou i v budovaní izolačných centier v postihnutých lokalitách.
      

V západnej Afrike doteraz registrujú 2615 ľudí nakazených ebolou a 1427 obetí tohto ochorenia. Sierru Leone epidémia zasiahla veľmi vážne: podľahlo jej 392 ľudí a 910 ich je infikovaných. Tieto údaje však zrejme nezodpovedajú skutkovému stavu, keďže mnohé rodiny svojich chorých príbuzných schovávajú, obávajúc sa ich fatálneho konca i stigmatizácie, ktorá často nasleduje po potvrdení diagnózy.
      

Viaceré africké štáty, vrátane oblastí, ktoré epidémiou zasiahnuté nie sú, uzavreli svoje hranice - dnes sa k nim pridalo Pobrežie Slonoviny, ktoré uzavrelo pozemné hranice s Guineou a Libériou. 
      

Stovky ľudí sa dnes v hlavnom meste Libérie - Monrovii - postavili do radu pred najväčším miestnym slumom West Point, aby svojim tam izolovaným príbuzným doniesli potraviny. Vo West Pointe žije asi 50.000 ľudí a vláda kvôli šíreniu eboly nariadila izoláciu slumu od vonkajšieho sveta. Miestni obyvatelia sa však sťažujú na zlé zásobovanie. Tvrdia, že ryža, ktorú rozdávajú vládne úrady, je zlej kvality a je jej nedostatok. 
      

Ebola spôsobuje silné krvácanie a úmrtnosť na ňu môže byť až 90-percentná. Prenáša sa kontaktom s krvou a inými telesnými tekutinami infikovaného človeka.       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies