Za škody teroristov budú platiť aj ich príbuzní

NETKY.SK • 4 November 2013, 09:23 • 2 min
Za škody teroristov budú platiť aj ich príbuzní

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v nedeľu zákon, na základe ktorého budú za škody spôsobené teroristami platiť aj ich príbuzní. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Zákon Putin predložil v septembri a parlament schválil v októbri. Ide o najnovšie opatrenie s cieľom zakročiť proti militantom na nepokojnom severnom Kaukaze.

Materiálne a morálne škody spôsobené teroristickým útokom by podľa zákona mal vynahradiť "páchateľ a jeho alebo jej členovia rodiny, príbuzní, príbuzní z druhej strany a ďalší ľudia, ktorých životy, zdravie a prosperita sú podstatné pre neho alebo ju z dôvodu vybudovaných osobných vzťahov", citovala zo zákona RIA Novosti. Legislatíva predpokladá aj podrobnejšie skúmanie majetku príbuzných tých ľudí, ktorí "spáchali teroristický čin". Cieľom je overiť, či majetok nadobudli legálnou cestou.

Zákon takisto kriminalizuje výcvik v táboroch teroristov. Ľuďom, ktorých odsúdia za podstúpenie výcviku s cieľom vykonať teroristický čin, hrozí až desať rokov väzenia a pokuta do 500.000 rubľov (vyše 11.000 eur). Rovnaký trest hrozí za členstvo v teroristickej organizácii. V prípade odsúdenia za vytvorenie teroristickej siete hrozí dotyčnému až 20 rokov za mrežami a pokuta do milión rubľov (takmer 23.000 eur).

Podľa novej legislatívy sa na desať rokov väzenia zvyšuje aj trest za založenie, riadenie alebo financovanie ozbrojenej skupiny. Členstvo v takýchto skupinách, vrátane tých v zahraničí, bude trestané najviac šiestimi rokmi väzenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies