Šéfa SBA podľa Lipšica a Matoviča nechcú odvolať pre prepojenie so Širokým

NETKY.SK • 15 Október 2015, 14:45 • 2 min
Šéfa SBA podľa Lipšica a Matoviča nechcú odvolať pre prepojenie so Širokým

BRATISLAVA - Za škandalóznym prenájmom kancelárskych priestorov štátnej Slovak Business Agency (SBA) stojí podľa predsedu strany NOVA Daniela Lipšica Ján Turňa, ktorý je bývalým spoločníkom Juraja Širokého.

slovakia

left justify in out

"Človek s rovnakým menom a rovnakým titulom bol do júla tohto roka spoločníkom Juraja Širokého vo firme Slovgen, s. r. o," povedal Lipšic na tlačovej besede. Ak by bol podľa neho minister hospodárstva Vazil Hudák slobodný človek, tak šéfa SBA Branislava Šafárika okamžite odvolá. "Ak ho neodvolá, nie je slobodný," povedal. Minister hospodárstva Šafárika podľa Lipšica neodvolá možno preto, že je prepojený na Juraja Širokého. Predseda hnutia OĽANO Igor Matovič považuje za "úchylné", že minister hospodárstva šéfa SBA "len strčil do karantény". Za jediné riešenie považuje generálneho riaditeľa SBA odvolať, podať trestné oznámenie a vykonať audit. Premiéra Roberta Fica vyzval, aby urobil poriadok s ľuďmi, ktorí robia kšefty vo svoj prospech.


Súčasnému generálnemu riaditeľovi štátnej agentúry Slovak Business Agency (SBA) Branislavovi Šafárikovi v stredu dočasne obmedzili jeho právomoci. Rozhodla o tom správna rada SBA na základe požiadavky ministra hospodárstva Vazila Hudáka. "Generálny riaditeľ SBA je povinný zdržať sa uzatvárania zmlúv s finančným alebo iným majetkovým plnením v mene agentúry. Toto obmedzenie trvá až do jeho odvolania, respektíve do iného rozhodnutia správnej rady,“ informovala hovorkyňa ministra Miriam Žiaková.


Výnimku na základe rozhodnutia správnej rady tvoria zmluvy s finančným alebo iným majetkovým plnením neprevyšujúcim 4 tisíc eur jednotlivo na jednu zmluvu, taktiež zmluvy v rámci pracovnoprávnych vzťahov vrátane dohôd o skončení pracovného pomeru, ako aj zmluvy v rámci realizácie programu na podporu rozvoja malého a stredného podnikania v rámci takzvaného mikropôžičkového programu.
Terajší riaditeľ SBA upriamil na seba pozornosť vďaka nákladom na konferenciu TechMatch Slovakia 2015, ktorú viacerí IT odborníci, verejnosť aj politická opozícia označili za predraženú, keďže dohodnutá čiastka rámcovej zmluvy pôvodne dosahovala viac ako 1,4 milióna eur. Šafárik ešte v piatok 9. októbra povedal, že rozpočet konferencie sa už znížil o 300 tisíc eur na 1,1 mil. eur a mal by sa ešte meniť smerom dole v závislosti od reálne vykonaných služieb.


Začiatkom tohto týždňa predseda strany NOVA Daniel Lipšic a predseda hnutia OĽANO Igor Matovič upozornili na ďalšiu zmluvu uzavretú agentúrou SBA, ktorú takisto označili za predraženú a nevýhodnú. Ide o zmluvu na prenájom kancelárií v objekte Twin City v oblasti Mlynských Nív v Bratislave. Výška celkovej zazmluvnenej čiastky predstavuje 4,3 mil. eur a podľa opozičných politikov bola dohodnutá suma dvojnásobne predražená.


SBA je štátna agentúra na podporu malých a stredných podnikov. Vznikla v roku 1993 spoločnou iniciatívou EÚ a vlády SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona