Za sexuálne zneužívanie dcér dostal 49-ročný Dušan podmienku

NETKY.SK • 18 December 2014, 18:12 • 2 min
Za sexuálne zneužívanie dcér dostal 49-ročný Dušan podmienku

BANSKÁ BYSTRICA - Trest tri roky odňatia slobody podmienečne za sexuálne zneužívanie dvoch vlastných maloletých dcér potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 49-ročného Dušana Kmeťa z Badína. Ním podanou námietkou zaujatosti sa senát nezaoberal, pretože nebola podaná bezodkladne.

slovakia

left justify in out

Prípad je zaujímavý z viacerých pohľadov. Sexuálne zneužívanie sa údajne dialo v rokoch 2003 až 2006, v čase keď dcéry Stanislava a Ráchel boli maloleté. Trestné oznámenie však podali dievčatá až ako dospelé, na podnet priateľa a neskoršieho manžela jednej z nich. Obžalobu dostal súd v októbri 2012 a prvostupňový senát Kmeťa v roku 2013 oslobodil, pretože sa nedokázalo, že skutok sa stal. Po odvolaní prokurátora krajský súd rozsudok zrušil a vrátil na doplnenie dokazovania. Prvostupňový súd však zotrval na svojom stanovisku a Kmeťa oslobodil spod obžaloby opätovne po prvom i druhom vrátení veci. Odvolací súd po treťom oslobodení prikázal, aby prípad rozhodol iný senát. Ten Kmeťa uznal za vinného hneď na prvom pojednávaní a odvolací súd tento verdikt potvrdil. 


Dušan Kmeť od začiatku obvinenie o zneužívaní vlastných dcér zásadne popieral. V jeho prospech svedčil fakt, že pri rozvode s manželkou súd zveril maloleté dcéry a syna do jeho opatery. Pritom sa opieral aj o vyjadrenia znalcov, ktorým deti povedali, že chcú ostať u otca. Dcéry sa o zneužívaní nezverili ani ďalším príbuzným, s ktorými prišli v tom čase do kontaktu. Mohli to povedať napríklad sesternici, ktorá v tom čase bola na materskej dovolenke a žila istý čas v tom istom dome ako ony a rozprávali sa aj o intímnych veciach. Podľa odsúdeného otca si dcéry všetko vymysleli, aby sa mohli osamostatniť, pretože bol voči nim prísny. Jednej bránil v modelingu a druhej v štýle obliekania. Navyše sa nesmeli s kamarátom „túlať po večeroch“ a otec chcel, aby si najprv skončili školu. V jeho neprospech boli tvrdenia dcér a vyjadrenie znalca, ktorého si objednali dievčatá v súvislosti s nárokom na uplatnenie nemajetkovej ujmy. 
Voči rozsudku okresného súdu sa Kmeť odvolal a žiadal vec vrátiť na nové znalecké dokazovanie. Odvolací senát mu nevyhovel a prvostupňový rozsudok potvrdil. Podľa neho Kmeť má okrem podmienky uložený aj príkaz nepriblížiť sa k dcéram na menšiu vzdialenosť ako päť metrov a nezdržiavať sa v blízkosti ich obydlí. 


Poškodené dcéry odkázal súd s ich nárokom na náhradu škody na občianske súdne konanie. Obe dcéry požadujú od otca každá po stotisíc eur ako náhradu za psychickú ujmu. Na verejnom zasadnutí sa zúčastnil odsúdený otec i obe dcéry, ale k veci sa nevyjadrili. Je možné, že Kmeť podá mimoriadny opravný prostriedok dovolanie na Najvyšší súd SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies