Za rušením Népszabadságu nie sú iba ekonomické dôvody, tvrdí redaktor

NETKY.SK • 16 Október 2016, 18:05 • 2 min
Za rušením Népszabadságu nie sú iba ekonomické dôvody, tvrdí redaktor

BUDAPEŠŤ - V prípade pozastavenia vydávania maďarského opozičného denníka Népszabadság je smiešne sa odvolávať výhradne na ekonomické dôvody, vyhlásil dnes v Budapešti pred tisíckami protestujúcich jeden z redaktorov Népszabadságu Miklós Hargitai.

slovakia

left justify in out

Vládna strana Fidesz dnes vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že zrušenie uvedeného denníka je na rozdiel od tvrdenia opozície trhovou a finančnou otázkou. "Budúcnosť Népszabadságu ukradli terajší a bývalí vodcovia Maďarskej socialistickej strany (MSZP), ktorí nielenže neboli schopní viesť krajinu, ale ani postarať sa o vlastný stranícky denník," zdôrazňuje sa v stanovisku Fidesz.

 

Hargitai pre TASR uviedol, že situácia denníka je beznádejná. "Hlavným cieľom celej tejto udalosti bolo, aby Népszabadság sa už nikdy nevydával. Teraz sa pokúsime pracovnoprávne doriešiť ešte čo sa dá, pretože 70 ľudí prišlo o prácu, potom sa zrejme pokúsime si nájsť cestu k verejnosti. Plány však zatiaľ ešte nemáme," dodal.

 

Poslanec Európskeho parlamentu za stranu Párbeszéd (Dialóg) Benedek Jávor v prejave podotkol, že vláda chce pošliapať občianske združenia a nezávislých novinárov, ktorí reálne informujú o stave krajiny.

 

Podpredseda strany Együtt (Spolu) Péter Juhász vyzval demonštrantov, aby odteraz na každom verejnom vystúpení vypískali premiéra Viktora Orbána. Spolupredseda strany Politika môže byť iná (LMP) Ákos Hadházy vyjadril presvedčenie, že správnymi zákonmi je možné všadeprítomnú korupciu potlačiť, k tomu však podľa jeho slov treba zvoliť poslancov, ktorí takéto zákony v parlamente schvália.

Protestné zhromaždenie sa podvečer skončilo bez incidentov.

 

Vydavateľská spoločnosť Mediaworks 8. októbra pozastavila vydávanie spomínaného denníka i jeho internetovej verzie. Vydavateľ, ktorý sa údajne dostal do rúk blízkych vláde, v oficiálnom komuniké zdôvodnil tento krok pripravovanou zmenou koncepcie. Všetky doterajšie plánované schôdzky vydavateľa s vedením novín boli uplynulý týždeň neúspešné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona