Za rok stratilo prácu 40-tisíc Slovákov, Kažimír sa viac zaoberá opozíciou!

NETKY.SK • 10 Apríl 2013, 15:13 • 2 min
Za rok stratilo prácu 40-tisíc Slovákov, Kažimír sa viac zaoberá opozíciou!

BRATISLAVA - Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) nemieni reagovať na bezvedomie a zúfalosť opozície, ktorá sa zaoberá viac sebou ako problémami tejto krajiny. Vyhlásil to dnes na margo opozičnej iniciatívy, ktorá odovzdala podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR. Hovoriť chce o prehlbujúcej sa nezamestnanosti.

slovakia

left justify in out

"Nezamestnanosť je problém, ktorý trápi každú vládu, trápi aj mňa. Pracujeme s ministrom hospodárstva Tomášom Malatinským na prorastových opatreniach, pracujeme na znižovaní administratívnej náročnosti, pripravujeme národný program reforiem, hovoríme o snahe znižovania odvodového zaťaženia pre nízkopríjmové skupiny, hovoríme o školstve, ktoré je presne na začiatku problémov schopnosti zamestnať sa," vysvetlil minister.

Kažimír pripomenul, že ak vláda rokuje s investormi, ktorí sem chcú doniesť sofistikované výroby, tak narážajú na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. "Vrchol konjunktúry bol v roku 2008, kedy mala SR najnižšiu nezamestnanosť v histórii, niečo pod osem percent. Vtedy veľkí investori signalizovali, že majú nedostatok pracovných síl a vozili autobusmi svojich pracovníkov z okolitých krajín," podotkol.

Minister je presvedčený, že riešenie problému nezamestnanosti nie je otázkou jednorazových opatrení. "To nie je otázka zasadnutia politbyra v SDKÚ-DS alebo v SaS. Je to otázka zmeny štruktúry trhu práce," dodal.

Predstavitelia štyroch opozičných strán KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS dnes v parlamentnej podateľni odovzdali podpisy potrebné pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR. Jej jediným bodom má byť diskusia o nezamestnanosti. Ak budú podpisy v poriadku, predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) musí schôdzu zvolať do siedmich dní.

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec uviedol, že za posledný rok odišlo zo Slovenska 40.000 pracovných miest a vláda jednej strany nezmyselne ideologicky presadila zrušenie rovnej dane, zhoršenie Zákonníka práce či zvýšenie daní a odvodov, čím prácu z krajiny vyháňa. "Potrebujeme zastaviť neradostný trend rušenia pracovných miest. Situácia je vážna a mimoriadna," tvrdí.

Podpredseda SaS Jozef Mihál zdôraznil, že za posledný rok pribudla na Slovensku jediná fabrika, a to na výrobu nezamestnaných so sídlom na Úrade vlády SR a s pobočkami na ministerstvách práce a financií. "Chceme na mimoriadnej schôdzi prinútiť premiéra a jeho ministrov, aby začali konečne predkladať reálne návrhy na znižovanie nezamestnanosti a ak toho nie sú schopní sami, poprosíme ich, aby pozorne počúvali naše opozičné návrhy," avizoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies