Za rasizmus a extrémizmus bolo v minulom roku obvinených na Slovensku 20 osôb

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 12:15 • 2 min
Za rasizmus a extrémizmus bolo v minulom roku obvinených na Slovensku 20 osôb

BRATISLAVA - Pre rasovo motivované trestné činy a trestné činy s prvkom extrémizmu, vrátane diváckeho násilia bolo v roku 2016 vznesené obvinenie proti 20 osobám a ukončené trestné stíhanie proti 25 osobám. Ako sa ďalej uvádza v Správe generálneho prokurátora SR o činnosti prokuratúry v roku 2016 a poznatkoch prokuratúry o stave zákonnosti v SR, najviac osôb bolo trestne stíhaných pre trestný čin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd (12 osôb) a pre trestný čin prechovávania extrémistických materiálov (päť osôb). Najviac nových trestných vecí s prvkami extrémizmu eviduje Krajská prokuratúra Bratislava (16 trestných vecí).

slovakia

left justify in out

"Z hľadiska foriem extrémizmu dlhodobo prokuratúra zaznamenáva najfrekventovanejší pravicový extrémizmus prezentovaný presadzovaním ideí rasizmu, fašizmu, nacizmu či neonacizmu, fungujúci na princípe a ideológiách národného socializmu. Propagované symboly a heslá v akejkoľvek podobe sú zväčša pozmenené oproti pôvodným, čo spôsobuje problémy pri dokazovaní v trestnom konaní. Z tohto dôvodu považujeme za potrebné primárne sa vysporiadať s tým, do akej miery sú určité symboly a heslá pozmenené a či vzhľadom na mieru a formu ich pozmenenia sú spôsobilé propagovať uvedené hnutia a skupiny," konštatuje správa.

 

Problematickým sa podľa prokuratúry javí preukazovanie protiprávnosti konania páchateľa, ktoré je na jednej strane vyjadrením slobody prejavu a na strane druhej napĺňa obligatórne znaky trestného činu.

Prokuratúra zároveň konštatuje, že na účely boja proti extrémizmu považuje za nevyhnutné vytvorenie zákonných definícií právnych pojmov ako extrémizmus, holokaust, fašizmus a fašistická ideológia, komunizmus a komunistická ideológia, apartheid a prijatie právnej normy odsudzujúcej slovenský štát (1939-1945) a jeho formu vlády, obdobne ako bol prijatý zákon o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona