Za rádio zaplatia majitelia prevádzok už iba jednu faktúru

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 12:08 • 2 min
Za rádio zaplatia majitelia prevádzok už iba jednu faktúru

BRATISLAVA – Majitelia rôznych prevádzok si budú môcť vyriešiť práva k dielam zastupovaných, ale aj nezastupovaných autorov už len jednou licenčnou zmluvou. Umožní to vládny návrh Autorského zákona, o ktorom budú poslanci rokovať na májovej parlamentnej schôdzi. Odpadne im tak zložitá procedúra s organizáciami kolektívnej správy.

slovakia

left justify in out

Zákon zavedie povinnú dohodu o spoločnej správe, teda tzv. one-stop-shop. Dnes prevádzkovateľ baru, reštaurácie, obchodu, hotela či kaderníctva, kde je rádio alebo televízor, musí mať licenčnú zmluvu. Ňou má vyriešených autorov textu pesničiek, hudobníkov, producenta skladby i jej aranžérov. Musí ich mať uzavreté s ochranným zväzom SOZA, lebo zastupuje práva autorov a vydavateľov hudobných diel, s autorským združením LITA, ktoré rieši texty, so spoločnosťami SLOVGRAM a OZIS, keďže tí zastupujú výkonných umelcov a výrobcov zvukovo-obrazových záznamov.

 

"Diali sa situácie, kedy do takejto prevádzky, ktorej hlavná činnosť je niekde inde, ako púšťanie hudby, zrazu prišla jedna organizácia, potom druhá, tretia a podnikatelia boli z toho minimálne zmätení, niektorí až rozhorčení, že komu majú vlastne platiť a kto každý za nimi ešte príde," priblížil generálny riaditeľ sekcie autorského práva ministerstva kultúry Anton Škreko.

 

Princíp one stop shop uloží povinnosť predmetným organizáciám kolektívnej správy vytvoriť dohodu o spoločnej správe. To, ktorá organizácia bude uzatvárať licenčné zmluvy a zasielať faktúry, bude oficiálne zverejnené na ich webových stránkach, ako aj na stránke ministerstva kultúry. Rovnako sa medzi sebou dohodnú na kľúči, na základe ktorého si potom budú prerozdeľovať percentá zo zaplatených faktúr. Aj pre takéto prípady zákon zaviedol nový špecifický typ hromadnej licencie.

 

"Takže prevádzkovatelia dostanú jednu zmluvu, jednu faktúru a majú istotu, že majú vybavených všetkých," poznamenal Škreko.

 

Návrh zákona súčasne zásadne posilní postavenie autorov napríklad v otázkach licenčnej odmeny, ktorá sa bude musieť odvíjať od využívania diela, alebo bude musieť zohľadniť v jeho prospech výnosy z takéhoto použitia. Rovnako budú mať právo odstúpiť od licenčnej zmluvy v prípade, ak nadobúdateľ výhradnej licencie ju vôbec nevyužíva, čím bráni autorovi v použití jeho diela. Legislatívna norma tiež garantuje autorom vysokú mieru vymožiteľnosti ich práv, ako aj možnosť využívať naplno výhody zastupovania organizáciami kolektívnej správy, ktoré spravujú ich majetkové práva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies