Za Putinom príde egyptský prezident

NETKY.SK • 12 August 2014, 07:11 • 2 min
Za Putinom príde egyptský prezident

KÁHIRA - Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí príde v utorok na dvojdňovú návštevu Ruska, kam ho ešte v júni pozval prezident Vladimir Putin.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií egyptskej prezidentskej kancelárie budú obaja lídri diskutovať o aktuálnej situácii vo svete vrátane Pásma Gazy, Sýrie či Iraku. Hovoriť sa taktiež bude o najnovšom vývoji v Egypte.

 

Dominantnou témou však bude ďalšia spolupráca medzi Moskvou a Káhirou. As-Sisí pritom Rusko navštívil vo februári, vtedy ešte v pozícii dočasného ministra obrany. Putin následne podporil jeho kandidatúru za prezidenta ako nástupcu minulý rok zosadeného prezidenta Muhammada Mursího, prvého demokraticky zvoleného prezidenta Egypta. Práve as-Sísí stál za jeho zosadením armádou v dôsledku pouličných protestov.

 

Rusko a Egypt mali v čase studenej vojny dobré obchodné vzťahy a Rusi boli hlavnými dodávateľmi zbraní do africkej krajiny. Situácia sa zmenila po uzatvorení mierovej zmluvy medzi Egyptom a Izraelom koncom 70. rokov. Rusov nahradili Američania, ktorí podporovali autoritatívny režim prezidenta Husního Mubaraka.

 

Po zvrhnutí jeho nástupcu Mursího však v reakcii na násilné nepokoje finančnú a ekonomickú pomoc Káhire zastavili. Egypt sa preto opätovne obrátil na Rusko. Sisí, bývalý náčelník egyptskej armády, sa novým lídrom africkej krajiny stal v júni po jednoznačnom víťazstve v májových prezidentských voľbách.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies