Za prvý polrok sa na Čižnára obrátilo viac ako 1 800 ľudí

NETKY.SK • 20 Júl 2014, 14:49 • 2 min
Za prvý polrok sa na Čižnára obrátilo viac ako 1 800 ľudí

BRATISLAVA - Na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára sa za prvý polrok tohto roka obrátilo 1 841 občanov.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorkyne generálnej prokuratúry Andrey Predajňovej to už teraz prevyšuje počet podnetov a listov od občanov za minulý rok. V prvom polroku 2013 zaznamenala Kancelária generálneho prokurátora od občanov 525 podnetov. „Po nástupe Jaromíra Čižnára 17. júla 2013 sa tento údaj ku koncu roka vyšplhal na číslo 1 480,“ uviedla Predajňová.

 

Prezident Ivan Gašparovič vymenoval Čižnára do funkcie 17. júla 2013. Mesiac predtým ho zvolili poslanci za vládny Smer-SD za ďalšieho kandidáta na post generálneho prokurátora. Čižnár na post kandidoval zo stoličky bratislavského krajského prokurátora. Nominovali ho poslanci strany Roberta Fica a v tajných voľbách ho podporilo 82 z 82 prítomných poslancov. Opoziční zákonodarcovia sa na voľbe nezúčastnili. Opozícia novú voľbu generálneho prokurátora považovala za protiústavnú, keďže dva roky pred touto voľbou 17. júna 2011 parlament zvolil v tajnej voľbe za kandidáta Jozefa Čentéša. Smer-SD bol vtedy opozičnou stranou a voľbu namietal pre jej spolitizovanie. Vtedajší prezident Gašparovič po roku a pol od Čentéšovho zvolenia v parlamente verejnosť informoval, že do funkcie ho nevymenuje, neskôr sa Gašparovič vyjadril, že neexistuje taká možnosť, že by Čentéša vymenoval. Spor o nevymenovaní Čentéša, ktorý podal dve ústavné sťažnosti, je stále na ústavnom súde.

 

Po Čižnárovom vymenovaní zmeny vo vedení generálnej prokuratúry pokračovali. Prvým námestníkom generálneho prokurátora sa stal René Vanek, námestníkom generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky a námestníkom generálneho prokurátora Jozef Szabó.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies