Za prvý mesiac zbraňovej amnestie odovzdali ľudia 360 zbraní

NETKY.SK • 7 Január 2015, 16:05 • 2 min
Za prvý mesiac zbraňovej amnestie odovzdali ľudia 360 zbraní

BRATISLAVA - Za prvý mesiac zbraňovej amnestie občania odovzdali 360 nelegálne držaných zbraní a 5 835 kusov streliva.

slovakia

left justify in out

"Cieľom v poradí tretej zbraňovej amnestie je znížiť počet nelegálne držaných zbraní a streliva, a tým aj riziko, že sa nimi bude páchať trestná činnosť," uviedla Marta Fabianová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra. Amnestia sa začala 1. decembra 2014 a potrvá do 31. mája tohto roku. Ľudia môžu beztrestne odovzdať svoje nelegálne držané zbrane a náboje na ktoromkoľvek policajnom útvare.

 

Najviac zbraní odovzdali zatiaľ v Bratislavskom kraji (70), najmenej v Trnavskom kraji (27). Najviac streliva odovzdali ľudia v Nitrianskom kraji (1 657 kusov), najmenej nábojov skončilo na polícii v Banskobystrickom kraji (168 kusov). Po dvoch amnestiách z rokov 2005 a 2009, keď občania odovzdali takmer osemtisíc zbraní, minister vnútra Robert Kaliňák očakáva, že by sa toto číslo mohlo zaokrúhliť na desaťtisíc. 

 

Odovzdané zbrane a strelivo podrobia balistickému skúmaniu. V zákonom stanovenej lehote majú občania možnosť si túto zbraň zaevidovať pod podmienkou, že ňou nebol spáchaný trestný čin a spĺňajú podmienky na držanie alebo nosenie zbrane. Prípadne môžu previesť vlastníctvo zbrane na inú osobu. Ak tak neurobia, zbraň sa stane vlastníctvom štátu. V predchádzajúcich dvoch kolách zbraňovej amnestie z celkového počtu 7 830 zbraní prepadlo v prospech štátu 631. Do kategórie zakázaných zbraní, ako sú napríklad samočinné či vojenské zbrane, zaradili 323 zbraní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies