Za problém s emisiami zaplatí pokutu v USA aj Harley-Davidson

NETKY.SK • 19 August 2016, 11:35 • 2 min
Za problém s emisiami zaplatí pokutu v USA aj Harley-Davidson

NEW YORK - Americký výrobca motocyklov Harley-Davidson uzavrel v USA dohodu, v rámci ktorej zaplatí 15 miliónov USD (13,25 milióna eur) za porušovanie emisných limitov. Firma sa dostala do pozornosti v dôsledku sprísnených kontrol výrobcov áut a motoriek, ku ktorému americké úrady pristúpili po emisnom škandále nemeckej automobilky Volkswagen. Informovali o tom servery wsj.com a BBC.

slovakia

left justify in out

V rámci 15-miliónovej sumy 12 miliónov USD predstavuje pokuta, ktorú firma Harley-Davidson dostala za vyššiu produkciu emisií, než povoľujú americké normy. Dôvodom je predaj supertunerov, ktoré umožňujú motorkám zvýšiť výkon, zároveň tým ale zvyšujú aj objem emisií. Podľa Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA) Harley-Davidson predal od roku 2008 približne 340.000 týchto zariadení. Zvyšné 3 milióny USD má spoločnosť poskytnúť na projekty v oblasti zvyšovania kvality ovzdušia.

 

Firma okrem toho bude musieť do 23. augusta predaj supertunerov zastaviť. Čo sa týka už predaných zariadení, spoločnosť sa s úradmi dohodla, že zvyšné supertunery, ktoré sú ešte v obchodoch, odkúpi späť a zlikviduje.

Aj keď na dohodu pristúpila, firma s názorom EPA nesúhlasí. "Chceme sa ale pohnúť dopredu, takže sme sa rozhodli pre urovnanie sporu," dodala spoločnosť Harley-Davidson.

 

(1 EUR = 1,1321 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona