Za prijímanie úplatku a zneužitie právomoci súdia dvoch policajtov

NETKY.SK • 21 Marec 2014, 16:45 • 2 min
Za prijímanie úplatku a zneužitie právomoci súdia dvoch policajtov

BANSKÁ BYSTRICA - Policajná hliadka z Tornale údajne žiadala úplatok tisíc eur od konateľa.

slovakia

left justify in out

Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s dvojicou bývalých policajtov z Obvodného oddelenia v Tornali. Prokurátor im kladie za vinu zločin prijímania úplatku v súbehu so zneužívaním právomoci verejného činiteľa zo začiatku októbra 2012.


Podľa obžaloby policajti v postavení kontrolujúcej hliadky na križovatke pri obciach Gemer a Gemerská Panica nezákonne postupovali v konaní voči vtedajšiemu spoluvlastníkovi a konateľovi spoločnosti Gemer Coop inžinierovi Františkovi B. Ako tvrdí obžaloba, žiadali od neho úplatok tisíc eur za to, že nebudú riešiť inžinierovo údajné vedenie motorového vozidla pod vplyvom alkoholu zákonnými sankciami a úplatok prevzali v sídle firmy Gemer Coop. 


Na pojednávaní obžalovaní v hodnostiach nadstrážmajster a podpráporčík vyhlásili, že sú nevinní. Od inžiniera úplatok nežiadali a v sídle spoločnosti neboli. Podrobne a zhodne vypovedali, že inžiniera pokutovali za to, že nemal zapnutý bezpečnostný pás pokutou 20 eur. Pretože nemal pri sebe peniaze, zadržali mu vodičský preukaz do termínu zaplatenia pokuty. Popísali i okolnosti kontroly cyklistu, ktorý „nafúkal“ viac ako 0,35 promile a zaplatil pokutu 50 eur. Cyklistu na alkohol kontrolovali, pretože v okrese zaznamenali zvýšený počet dopravných nehôd týchto ľudí pod vplyvom alkoholu. Po vyhotovení dokumentov o dychových skúškach, uložení pokút a odobratí vodičského oprávnenia všetko odovzdali i so zadržaným vodičákom inžiniera na Obvodnom oddelení v Tornali a do rána pokračovali v službe podľa stanoveného programu. 


Oboch obžalovaných, ktorí boli zaradení ako referenti s územnou a objektovou zodpovednosťou, prepustili zo služobného pomeru v máji minulého roku. Na pojednávaní uviedli, že na jedno z uvoľnených referentských miest prijala polícia syna ženy, ktorá svedčí v prospech inžiniera. 


Hlavné pojednávanie odročili na začiatok apríla. Senát vypočuje svedkov, ktorých navrhla prokurátorka a obhajoba. Medzi svedkami by mal byť i pracovný tím istej televízie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies