Za prepad Slovenska v konkurencieschopnosti opozícia viní Fica

NETKY.SK • 4 September 2013, 14:37 • 2 min
Za prepad Slovenska v konkurencieschopnosti opozícia viní Fica

BRATISLAVA - Opozičné strany pripisujú prepad Slovenska v rebríčku konkurencieschopnosti obom vládam Roberta Fica. Zároveň ho obviňujú z klamstva, keď vyhlásil, že Slovensku sa podarilo ustáť ekonomickú krízu bez väčších problémov.

slovakia

left justify in out

Správa Svetového ekonomického fóra (SEF) má byť podľa nich toho jasným dôkazom. "Je to ten skutočný obraz, ktorý ukazuje ako zlá je hospodárska politika strany, ktorú pokojne môžeme nazvať zlý Smer, alebo Smer - slepá ulička, pretože vedie Slovensko do slepej uličky," vyhlásil poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Kaník pripomenul, že v roku 2006, keď začala prvá éra vlády súčasného premiéra, bolo Slovensko v rebríčku na 35. mieste, dnes je to 78. pozícia. Kaník tvrdí, že tento trend je zničujúci, pretože v praxi znamená rast nezamestnanosti a horšie životné podmienky pre ľudí. Umiestnenie Slovenska je podľa neho výsledkom toho, že vláda prijíma opatrenia, ktoré brzdia hospodársky rast a ťahajú slovenskú ekonomiku dole. 

Výčitky na súčasnú vládu a jej predsedu smerovali aj kresťanskí demokrati. Ako uviedol podpredseda KDH Miloš Moravčík, vláda zhoršuje podnikateľské prostredie a tým podnikateľom, ktorí ešte dokážu prežiť, vyrubuje vysoké dane a odvody. Kabinetu odporúča, aby sa viac staral o problémy bežných podnikateľov a potláčal negatívne javy s ktorými sa stretávajú. "Žiaľ, v súčasnosti najväčšie istoty majú výpalníci a neplatiči faktúr a nie tí, ktorí chcú podnikať a zamestnávať," povedal Moravčík. 

Predseda hnutia Nová väčšina (NOVA) Daniel Lipšic na margo správy SEF podotkol, že Robert Fico ženie Slovensko gréckym smerom. Premiér podľa neho zlepšuje podnikateľské prostredie len svojim oligarchom a všetkým ostatným ho sťažuje. NOVA tvrdí, že ak bude súčasná vláda pokračovať vo svojej politike, čaká Slovensko len ďalšia istota ťažkých časov. 

Premiér Robert Fico po rokovaní vlády spochybnil relevantnosť prieskumu. "Kto organizoval tento prieskum na Slovensku? Pán Kičina (výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska, pozn. red.), ktorému keď zoberiete všetky výroky, ktoré adresoval na adresu mojich vlád, tak by mohol byť pánom profesorom opozície. Ak takýto človek organizuje takýto prieskum, tak my to nemôžeme brať za relevantné. Všetci sú hlúpi a pán Kičina má pravdu? Sú iné pozitívne medzinárodné hodnotenia," vyhlásil predseda vlády SR. 

SR je druhou najmenej konkurencieschopnou krajinou EÚ. Vyplýva to zo Správy o globálnej konkurencieschopnosti 2013 - 2014, ktorú v stredu zverejnilo SEF. Oproti minulému roku si slovenská ekonomika zhoršila pozíciu o sedem priečok z minuloročného 71. miesta na súčasné 78. miesto. Pozícia SR klesá už siedmy rok v rade a tohtoročný výsledok je historicky najhorším umiestnením. 

Nižšie z krajín EÚ sa v rebríčku nachádza už len Grécko na 91. mieste. Tesne nad SR sa umiestnilo Chorvátsko na 75. mieste a Rumunsko na 76. pozícii. Podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska je prepad spôsobený pesimizmom podnikateľov, ktorý plynie z dlhodobo neriešených bariér podnikania a zo zmien v daňovo-odvodovom systéme a pracovnoprávnej legislatíve, ktoré platia od začiatku tohto roka. Aliancia považuje za hlavné problémy, ktoré najviac ovplyvňujú našu konkurencieschopnosť, neefektívne verejné inštitúcie, nízku vymožiteľnosť práva, byrokraciu, klientelizmus, neatraktívny daňový systém, nízku transparentnosť a efektívnosť verejných výdavkov, rastúcu zadlženosť štátu, rigidný pracovný kódex a nízku kvalitu vzdelávacieho systému. 

Hodnotenie konkurencieschopnosti krajín vychádza z dostupných štatistických dát a celosvetového prieskumu názorov riadiacich pracovníkov. Prieskum sa konal od januára do apríla 2013 a zapojilo sa doň viac ako 13 tis. manažérov z celého sveta. 

Svetové ekonomické fórum je nezávislá mimovládna organizácia so sídlom v Ženeve. Vzniklo v roku 1971. Spája popredných politikov, ekonomických, akademických a ďalších lídrov, aby presadzovali globálny hospodársky a sociálny pokrok pomocou hospodárskej spolupráce. Každoročne organizuje stretnutia lídrov vo švajčiarskom Davose.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona