Za predsedu chorvátskeho parlamentu zvolili nominanta Mostu Boža Petrova

NETKY.SK • 14 Október 2016, 16:35 • 2 min
Za predsedu chorvátskeho parlamentu zvolili nominanta Mostu Boža Petrova

ZÁHREB - Na ustanovujúcom zasadaní v Záhrebe sa dnes zišli poslanci novozvoleného chorvátskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

Ako informovali tamojšie médiá, prítomní zvolili veľkou väčšinou hlasov za nového predsedu chorvátskeho parlamentu Boža Petrova (36), nominanta menšej koaličnej strany Most, ktorý bol jediným kandidátom na funkciu.

 

Rodák z Metkoviča na juhu krajiny je civilným povolaním psychiater. Od roku 2015 bol poslancom, v bývalom kabinete premiéra Tihomira Oreškoviča pôsobil od januára 2016 ako podpredseda vlády.

 

Za Petrova hlasovalo 132 zákonodarcov, proti jediný, 12 sa hlasovania zdržalo. Parlament by novú vládu postjuhoslovanskej republiky mohol schváliť na budúci týždeň. Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová poverila jej zostavením 10. októbra doterajšieho europoslanca Andreja Plenkoviča (46), ktorého Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) sa dohodlo s menšou proreformnou stranou Most na vytvorení koaličnej vlády.

 

Predčasné parlamentné voľby v Chorvátsku, ktoré sa uskutočnili 11. septembra, nepriniesli jasného víťaza, ale Plenkovič a jeho HDZ napokon získalo na svoju stranu kolegov z Mostu i zástupcov menšinových komunít, takže by nová vláda podľa dezignovaného premiéra mala mať v 151-člennom parlamente podporu 91 poslancov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona