Za predaj a distribúcii anabolík majú hroziť prísnejšie tresty

NETKY.SK • 31 August 2015, 14:07 • 2 min
Za predaj a distribúcii anabolík majú hroziť prísnejšie tresty

BRATISLAVA - Priekupníkov s anabolikami chce štát od budúceho roku trestať prísnejšie.

slovakia

left justify in out

Kým doteraz hrozilo väzenie iba tým, ktorí ich podávali deťom do 18 rokov alebo aktívnym športovcom, po novom tak má byť aj v prípade ich dovozu, distribúcie či predaja. Doterajšie tresty sa sprísnia tiež. Počíta s tým novelizácia Trestného zákona z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý už odobrila vláda.

 

Ako poukázalo ministerstvo, prevažná väčšina európskych krajín postihuje trestnoprávnou úpravou podávanie anabolík alebo obchodovanie s nimi en bloc, teda bez akejkoľvek špecifikácie spôsobu alebo následku konania, ako tomu je na Slovensku. V prípade nelegálneho obchodovania s neregistrovanými a falošnými liekmi, vrátane predaja anabolík, ide pritom podľa ministerstva o spoločensky vysoko nebezpečné konanie s prvkami organizovanosti, často s medzinárodným prepojením.

 

Väzenie až na tri roky má hroziť tomu, kto bude vo väčšom rozsahu podávať alebo predávať anaboliká. Pokiaľ bude páchateľ v činnosti pokračovať, po druhýkrát mu už bude hroziť väzenie od troch do ôsmich rokov. Rovnako to má byť v prípade, ak pôjde o organizovanú športovú činnosť alebo predaj či distribúciu v značnom rozsahu. Pokiaľ by išlo o činnosť veľkého rozsahu, alebo by takýmto konaním došlo k ujme na zdraví alebo smrti, bude hroziť páchateľovi trest odňatia slobody na päť až 12 rokov. Ten, kto by spôsobí ťažkú ujmu alebo smrť viacerých osôb, dostane 10- až 12-ročné väzenie.

 

Slovensko sa podľa ministerstva považuje za jednu z významných zdrojových krajín v Európe vo vzťahu k anabolikám a iným látkam s hormonálnym účinkom. "Cieľové európske krajiny zakazujú a trestne postihujú samotnú držbu týchto látok bez príslušného povolenia. SR napriek tomu za platnosti súčasnej právnej úpravy takzvaného 'anabolického paragrafu' nemôže byť plnohodnotným partnerom pre zahraničné justičné orgány," zdôvodnilo potrebu zmeny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona