Za potopenie trajektu Sewol dostal šéf lodnej firmy desať rokov väzenia

NETKY.SK • 20 November 2014, 09:53 • 2 min
Za potopenie trajektu Sewol dostal šéf lodnej firmy desať rokov väzenia

SOUL - Na desať rokov väzenia odsúdili dnes šéfa lodnej spoločnosti, ktorá prevádzkovala trajekt Sewol. Rozsudok súvisí s tragickým potopením trajektu, pri ktorom v apríli tohto roku zahynulo vyše 300 ľudí, prevažne stredoškolských študentov.

slovakia

left justify in out

Verdikt vyniesol okresný súd v meste Kwangdžu. Kim Han-sika, prezidenta trajektovej firmy Chonghaejin Marine Company Ltd., uznal za vinného z toho, že z nedbalosti nezabránil nevhodnému ukladaniu nákladu a preťaženiu plavidla, ktoré podľa sudcov prispelo k jeho potopeniu.  

 

Okrem väzenského trestu mu udelil aj pokutu vo výške dvoch miliónov juhokórejských wonov (11.800 eur). Ďalší štyria predstavitelia spoločnosti Chonghaejin Marine boli odsúdení na tri až šesť rokov väzenia. 

 

Minulý týždeň súd v súvislosti s potopením trajektu vymeral tresty odňatia slobody 15 členom posádky vrátane kapitána plavidla, a to v trvaní od piatich do 36 rokov. 

 

Rovnako minulý týždeň bolo definitívne ukončené pátranie po obetiach. Potápači dovtedy vylovili z mora 295 mŕtvych tiel. Deväť ľudí stále zostáva nezvestných. Nešťastie prežilo len 172 z celkového počtu 476 osôb na palube. 
 

 

Preťažený trajekt Sewol sa 16. apríla prevrátil a potopil počas pravidelnej cesty na turistami vyhľadávaný ostrov Čedžu. Neskôr sa zistilo, že plavidlo bolo príliš ťažké a nestabilné v dôsledku úprav, ktoré vykonali v záujme zvýšenia jeho prepravnej kapacity.  
 

Tragédia vyvolala v Južnej Kórei obrovské pobúrenie a tamojšia verejnosť žiadala prísne potrestanie zodpovedných osôb. Mimoriadne rozhorčenie vyvolal videozáznam, na ktorom bolo vidno posádku ako opúšťa loď; predtým inštruovala cestujúcich, aby zostali vo svojich kabínach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona