Za posledných päť rokov sme prijali 13 disidentov z Kuby

NETKY.SK • 29 Január 2015, 11:15 • 2 min
Za posledných päť rokov sme prijali 13 disidentov z Kuby

BRATISLAVA - Slovensko prijalo za posledných päť rokov 13 kubánskych disidentov.

slovakia

left justify in out

"Ide o ústnu dohodu s USA," potvrdilo agentúre SITA ministerstvo vnútra. Dohoda platí od roku 2010, za ten čas udelili naše úrady azyl trinástim politických utečencom z Kuby. "Ich integrácia má dobré výsledky," povedal riaditeľ Migračného úradu Ministerstva vnútra SR Bernard Priecel.

 

V roku 2014 požiadalo o azyl na Slovensku 331 ľudí. Azyl udelili 14 osobám, 99 ľuďom však poskytli tzv. malý azyl, ktorý je na dva roky. Aby utečenci dostali u nás azyl, musia spĺňať predpoklady Ženevskej konvencie z roku 1951. Znamená to, že musia dokázať ich prenasledovanie v krajine pôvodu. Ak prenasledovanie cudzinec nepreukáže, ale zároveň pochádza z krajiny, do ktorej ho nie je možné vrátiť, ako je napríklad Somálsko, Irak či územie Palestíny, tak sa mu môže udeliť doplnková ochrana, známa aj pod názvom malý azyl. Je na dva roky a cudzinec má vtedy rovnaké práva ako s udeleným azylom. 

 

Žiadatelia o azyl sú u nás zväčša umiestňovaní do táborov v kompetencii migračného úradu. Ide o záchytný tábor v Humennom a dva pobytové tábory v Rohovciach a Opatovskej Novej Vsi. Integrácia žiadateľov má niekoľko pilierov. Okrem učenia slovenčiny je súčasťou integrácie získanie bývania, prvej práce, napojenie na sociálny a zdravotný systém a taktiež vstup do vzdelávacieho systému. Špecifickou oblasťou integrácie je komunikácia s mestami, obcami a médiami. Po získaní azylu dostanú vstupný grant vo výške 1,5 násobku životného minima. Azylom zároveň získavajú aj trvalý pobyt s tým, že im je poskytované prvé bývanie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies