Za posledných 24 hodín vybavili na východnej hranici 10 526 vstupov

NETKY.SK • 26 Február 2022, 10:27 • 2 min
Za posledných 24 hodín vybavili na východnej hranici 10 526 vstupov

BRATISLAVA – Pred vojenským konfliktom pritom polícia evidovala 1 444 vstupov denne. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

slovakia

left justify in out

„Kým za bežného stavu sme vstupujúcich na územie Slovenska vybavovali priebežne, v súčasnosti sú čakacie doby na hraničných priechodoch osem až desať hodín,“ priblížil hovorca. Po vyhlásení mobilizácie v Ukrajine klesol podľa slovenskej polície počet prichádzajúcich osôb. Ukrajinské orgány totiž neumožňujú odísť z krajiny mužom od 18 do 60 rokov.

 

„Ukrajinská strana púšťa priebežne v malých skupinách iba ženy, deti a staršie osoby. Na slovenskej strane po vybavení osôb na hraničnom priechode nevznikajú žiadne kritické situácie spojené s ich zhromažďovaním,“ uviedol Slivka.

 

img

 

Osoby, ktoré vstupujú na územie Slovenska, uvádzajú, že majú obavy o svoj život z dôvodu vojenského konfliktu na Ukrajine a cestujú k rodine do Európy. Polícia zatiaľ zvýšenú mieru nelegálneho prekračovania hraníc nezaznamenala. Na hraničnom priechode Ubľa pred konfliktom denne vybavili v priemere 450 prichádzajúcich osôb.

 

„Za posledných 24 hodín sme vybavili 4 345 osôb. Na ukrajinskej strane čaká približne 400 vozidiel a 500 osôb. Čakacia doba je osem hodín,“ priblížil Slivka.

 

Polícia doteraz zaznamenala intenzívny prechod peších, najmä deti s rodičmi a mladých ľudí. Peší cestujúci podľa polície v súčasnosti znemožňujú prejazd vozidiel k hraničnému priechodu. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké pred konfliktom denne vybavili v priemere 944 prichádzajúcich osôb. Za posledných 24 hodín to bolo 4 983 osôb.

 

Na ukrajinskej strane čaká približne 300 vozidiel a 200 osôb. Čakacia doba je desať hodín.

 

„Vybavovací proces spomaľujú colné kontroly na ukrajinskej strane,“ poznamenal Slivka. Na hraničnom priechode Veľké Slemence pred vojnou na Ukrajine denne vybavili v priemere 50 prichádzajúcich osôb. Za posledných 24 hodín to už bolo 1198 ľudí. Na ukrajinskej strane čaká približne 500 osôb. Čakacia doba je osem hodín.

 

„Zaznamenávame nárast počtu cestujúcich oproti dennému priemeru. Vybavovací proces taktiež spomaľujú colné kontroly na strane Ukrajiny,“ skonštatoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR.

 

Možno vás zaujme: Ukrajinský prezident Zelenskyj žiada prijatie do EÚ



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies