Za posledných 20 rokov klesla spotreba mäsa, zemiakov a chleba

NETKY.SK • 25 September 2015, 10:26 • 2 min
Za posledných 20 rokov klesla spotreba mäsa, zemiakov a chleba

BRATISLAVA - Slovákom sa za posledných dvadsať rokov zmenili chúťky. Jedia menej mäsa, zemiakov a chleba. Naopak, zvýšila sa spotreba syrov a cestovín.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z aktuálnej analýzy Poštovej banky, ktorú zostavila na základe údajov Štatistického úradu SR o ročnej spotrebe potravín v rokoch 1994 až 2014. Slováci spotrebujú výrazne menej teľacieho a hovädzieho mäsa. "Teľaciny Slováci síce nikdy veľa nejedli, ale oproti obdobiu spred 20 rokov jej spotreba klesla takmer na nulu. Spotreba hovädziny sa znížila o tretinu a v porovnaní s rokom 1994 až o 70 %," uviedla analytička banky Jana Glasová. Podľa jej slov za to zrejme môžu vyššie ceny, či vyššia spotreba hydiny a rýb. "Konzumácia mäsa sa za poslednú dekádu znížila o pätinu a za uplynulých 20 rokov až o štvrtinu," doplnila Glasová s tým, že aj spotreba hydiny bola vlani výrazne menšia ako pred 10 rokmi, ale zároveň o pätinu vyššia ako v roku 1994.

 

Mäso na tanieroch tak vytláčajú cestoviny, zeleninové jedlá i ryby. Napríklad spotreba rýb sa za posledné dve dekády zvýšila až o 44 %.

 

Od roku 1994 klesla o polovicu aj spotreba pečiva, zemiakov o viac než tretinu a spotreba chleba sa znížila až o štvrtinu. Tieto tradičné prílohy podľa analýzy nahradili najmä cestoviny. "Ľudia ich jedia až o 80 % viac ako pred 20 rokmi. V oveľa väčšej miere ako kedysi ľudia konzumujú aj rôzne druhy trvanlivého pečiva," skonštatovala Glasová.

 

Za posledné dve dekády pritom výrazne vzrástla spotreba medu a kávy. Spotreba medu sa zvýšila o 140 %. "Medom ľudia začali nahrádzať cukor, ktorého konzumujú o desatinu menej ako pred 20 rokmi. Spotreba kávy sa viac než zdvojnásobila, o vyše polovicu sa zvýšila aj spotreba vína," vymenovala Glasová.

 

Samostatnou kategóriou sú podľa nej mliečne výrobky. "Oveľa viac ľuďom zachutili syry, ktorých zjedia o 80 % viac ako kedysi. Zároveň ale pijú výrazne menej mlieka," dodala Glasová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies