Za posledný mesiac otrávili najmenej 47 vzácnych dravcov!

NETKY.SK • 9 Apríl 2018, 11:31 • 2 min
Za posledný mesiac otrávili najmenej 47 vzácnych dravcov!

BRATISLAVA – Najmenej 47 dravcov zahynulo následkom otravy od 5. marca do 4. apríla tohto roka. Otrávený bol jeden orol kráľovský, šesť orliakov morských, 33 myšiakov lesných, tri kane močiarne a jeden krkavec.

slovakia

left justify in out

Ich spoločenská hodnota predstavuje 79 290 eur. Prípady otráv sa stali pri obciach Lakšárska Nová Ves (okr. Senica), Branč (okr. Nitra), Kolíňany (okr. Nitra), Tvrdošovce (okr. Nové Zámky) a Solčany (okr. Topoľčany). Na riešení týchto prípadov a preventívnej kontrole lokalít sa podieľa Ochrana dravcov na Slovensku, polícia, Štátna ochrana prírody SR a mnoho dobrovoľníkov.

„Ide o doposiaľ najväčšie odhalenie týchto nelegálnych aktivít, a pritom je to iba špička ľadovca, skutočných obetí je oveľa viac,“ uviedla organizácia Ochrana dravcov na Slovensku, ktorá odštartovala iniciatívu s názvom Všetci za dravce. Cieľom iniciatívy je vyjadrenie nesúhlasu so zabíjaním chránených druhov vtáctva ako aj podpory snahy o odhalenie páchateľa a prijatie preventívnych opatrení.

 

„Považujem vtáctvo, vrátane dravcov, za nenahraditeľnú, podstatnú a neoddeliteľnú súčasť slovenskej prírody. Bezpodmienečne odsudzujem prípady otráv a akékoľvek iné úmyselné skutky, ktorých dôsledkom je usmrtenie, či zranenie chránených druhov vtáctva,“ píše sa v texte iniciatívy, ktorá zároveň vyzýva kompetentné orgány na prijatie opatrení a potrestanie páchateľov.

Polícia v súvislosti s otravami dravcov vyzvala ľudí k opatrnosti počas prechádzok v prírode. Otrávenými návnadami sú telá sliepok, holubov, zajacov, prípadne časti tiel domácich a hospodárskych zvierat, ktoré môžu byť nebezpečné aj pre iné zvieratá vrátane domácich miláčikov. Dravce väčšinou otrávili vysoko rizikovou chemickou látkou karbofuran, ktorá je nebezpečná aj pre človeka. Informácie o otravách dravcov možno zasielať e-mailom na adresu dravce@sopsr.sk, telefonicky na číslo 048/472 2022 alebo priamo na políciu na číslo 158, alebo 112.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies