Za posledné štvrťstoročie zahynulo vo svete 2300 novinárov

NETKY.SK • 31 Január 2016, 09:23 • 2 min
Za posledné štvrťstoročie zahynulo vo svete 2300 novinárov

BRUSEL - Najmenej 2297 novinárov zahynulo za posledných 25 rokov vo svete v súvislosti s výkonom svojho povolania. Uvádza sa to v novej správe Medzinárodnej federácie novinárov (IFJ), o ktorej dnes informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Z pohľadu novinárov bolo najnebezpečnejších posledných desať rokov. Od roku 2010 pritom počet usmrtených žurnalistov ani raz neklesol pod hranicu 100.

 

V roku 1990, keď IFJ začala zostavovať svoju globálnu bilanciu, bolo zabitých novinárov 40. Situácia sa za posledné štvrťstoročie zhoršila napriek opakovaným prísľubom medzinárodného spoločenstva a jednotlivých krajín na zaručenie lepšej ochrany pre pracovníkov médií, uvádza najnovšia správa s názvom "25-ročný prínos k bezpečnejšiemu žurnalizmu".

 

Vlani zaznamenala IFJ celkovo 112 obetí z radov novinárov.

 

Páchatelia takýchto činov sú pritom len zriedkakedy potrestaní. "IFJ odhaduje, že len jedno z desiatich zabití (novinárov) sa vyšetruje," a počet odsúdených je ešte nižší, uvádza sa v správe.

 

Najnebezpečnejšou krajinou z pohľadu novinárskej bezpečnosti bol Irak, kde za ostatných 25 rokov usmrtili 309 žurnalistov, drvivú väčšinu z nich po americkej invázii z roku 2003. Na druhom mieste sú Filipíny (146 zabitých novinárov) a na treťom Mexiko (120).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies