Za posledné 3 dni zachránila talianska pobrežná stráž 5600 migrantov

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 14:04 • 2 min
Za posledné 3 dni zachránila talianska pobrežná stráž 5600 migrantov

RÍM - Minimálne deväť ľudí v nedeľu zahynulo po tom, ako sa loď plná migrantov prevrhla pri pobreží Líbye. Ďalších 144 osôb sa však podarilo pobrežným hliadkam zachrániť.

slovakia

left justify in out

Správu uviedla v pondelok talianska pobrežná stráž, ktorá prežila ďalší ťažký víkend pri zachraňovaní utečencov zo Severnej Afriky. Jej hovorca vyhlásil, že od piatka do nedele sa záchranárom podarilo zachrániť dohromady až 5629 ľudí z 22 plavidiel. Do rozsiahlych operácií na pomoc migrantom boli pritom zapojené lietadlá a plavidlá talianskej pobrežnej stráže, námorníctvo a dokonca aj obchodné lode.

 

Počet lodí prepravujúcich migrantov túžiacich sa dostať zo Severnej Afriky do Európy sa v posledných týždňoch výrazne zvýšil. Deje sa tak z dôvodu pekného jarného počasia, pre ktoré sú takéto plavby bezpečnejšie. V prvých troch mesiacoch tohto roka v oblasti Stredomoria zahynulo minimálne 480 migrantov, len vo februári sa ich utopilo asi 300.

 

Počas roku 2014 na mori zomrelo približne 3500 migrantov. Viac ako 170-tisícom ďalších osôb sa však podarilo doplávať do Talianska. Krajina pritom predstavuje hlavnú zástavku pre väčšinu utečencov, ktorí sa zo Severu Afriky snažia dostať cez Sicíliu do Európy. Počet takýchto migrantov sa prudko zvyšuje z dôvodu nestability a krízy v Líbyi či pre množstvo konfliktov v regióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona